bel redactie 074 - 256 66 99

Zorgen over gebruik lachgas in Hengelose horeca

HENGELO Het college van B en W is bezorgd over het gebruik van lachgas in de horeca, maar kan er niet tegen optreden. Want de verkoop van lachgas ‘kan worden aangemerkt als een vorm van dienstverlening die met de horeca gepaard gaat. Net als de verkoop van tabaks- en rookwaren.”


En in dat geval is er geen sprake van een overtreding van de Drank- en Horecawet, aldus het college in antwoord op vragen van raadslid Frank Peters (ProHengelo). Uiteindelijk is het aan de rechter om te beoordelen of de verkoop van lachgas is toegestaan, stellen B en W.

Peters liet weten dat zijn fractie de promotie en verkoop van lachgas niet ziet zitten. Daar was onlangs sprake van tijdens een evenement in Hengelo, wat de aanleiding was voor de brief. Peters: “Op vele vlakken zijn we bezig om gezonder te leven, de jeugd minder te laten drinken en roken en de jeugd bewust te laten worden met de gevaren van alcohol en drugs. We hebben er moeite mee dat dit op het eerste gezicht onschuldige vermaak onder de aandacht wordt gebracht bij onze jonge stappers.”

Het college is ervan op de hoogte dat er in de Hengelose horeca lachgas wordt verkocht. “Niet alleen tijdens evenementen, maar ook tijdens reguliere uitgaansavonden.” Voor de meesten is het gebruik ‘tijdelijk en incidenteel van aard’, weten B en W via onderzoek van onder meer het Trimbos-instituut. “Maar er zijn ook personen en groepen die vaak en/of veel lachgas gebruiken.”

En een combinatie van lachgas, veel alcohol ‘of andere verdovende middelen’ is gevaarlijk. “Om die reden vinden we de verkoop en het gebruik van lachgas in de horeca een zorgelijke ontwikkeling. We volgen deze ontwikkelingen en blijven hierover in gesprek met de horeca”, aldus het college van B en W.