bel redactie 074 - 256 66 99

Zeecontainers met kunst in Hengelose binnenstad

HENGELO Kunstenaar Pier van Dijk krijgt een bijdrage van 34.500 euro van de gemeente Hengelo voor het project Container con Amore 2.0. Hij heeft dit project ontwikkeld in het kader van het 150-jarig bestaan van Stork, dit jaar. In de binnenstad komen 25 zeecontainers met kunst te staan. Ze zijn zes meter lang: samen dus 150 meter. En dat verwijst dus weer naar 150 jaar Stork.


Het thema is ‘metaal.’ Er worden 25 kunstenaars geselecteerd die een container kunnen inrichten en optuigen met dit thema in het achterhoofd. Wat Van Dijk betreft worden dat Hengelose, Twentse en in elk geval Nederlandse collega’s. Ze zullen hun vakblad BK-informatie goed moeten lezen, want daarin komt een oproep te staan voor deelname.

De zeecontainers – die naar het wereldwijde transport van de Stork-producten verwijzen - krijgen een plek in de Hengelose binnenstad. Wat Van Dijk betreft zijn het Burgemeester Jansenplein, het Industrieplein, het Stationsplein of de markt geschikte locaties. Daar kunnen de containers op verschillende manieren worden opgesteld. Bijvoorbeeld met wandelpaden ertussen, of in een carré. Van Dijk: “Ik denk aan een dorpje, met bijvoorbeeld terrasjes en concertjes.”

Container con Amore 2.0 zou in september moeten plaatsvinden, en dan minimaal tien dagen en maximaal een maand. De Hengelose adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving is enthousiast: ‘Positief. Erg interessant initiatief. Mooi project, ambitieus en met veel impact in de binnenstad.’ De commissie ‘ziet enorme potentie’ en Van Dijk moet zijn project maar verder uitwerken. Die heeft overigens in totaal 50 mille nodig om het plan uit te kunnen voeren.

Die ‘2.0’ achter Container con Amore staat erbij omdat Van Dijk in 1988 ook al eens zo’n containerproject in de steigers zette. Op het Burg. Janssenplein stonden zeventien zeecontainers terwijl in de stadhuishal 26 Hengelose kunstenaars exposeerden. Het werd een spraakmakend en drukbezocht evenement.