bel redactie 074 - 256 66 99

Woedende Pier van Dijk stopt met stakingsmonument Stork

HENGELO Een jaar geleden presenteerde beeldend kunstenaar Pier van Dijk, samen met zijn collega en ProHengelo-raadslid Herbert Capelle, het plan voor een nationaal monument over de grote april-meistaking, die eind 1943 bij Stork uitbrak en zich over het land verspreidde. Maar hij stopt met het project. Hij is woedend. “Ik ben gekke Henkie toch niet?”


De aanleiding: op deze zender, in het radioprogramma Goedemorgen Hengelo, maakte schrijver en journalist Marco Krijnsen, initiatiefnemer van stichting Storkiaan die de herinnering aan de Stork-industrie levend wil houden, afgelopen zaterdag eveneens een plan bekend voor een stakingsmonument. Oók op het Industrieplein, net zoals Van Dijk en Capelle van plan waren.

Krijnsen denkt aan teksten bij overkluizingen over de nieuwe Veldbeek, want het Industrieplein wordt ingrijpend op de schop genomen. Van Dijk is evenwel in woede ontstoken over dit plan. Zijn reactie:“Ordinair jatwerk, plagiaat! Ze hebben het gewoon van ons overgenomen.” Hij heeft het bijltje er meteen bij neergegooid.

Geld was er nog niet voor het nationaal monument: er lag het plan om kunstenaars te vragen schetsontwerpen in te dienen via een oproep in BK-informatie, landelijk vakblad voor beeldend kunstenaars. Daarna zou de fondsenwerving beginnen. De naam was al bekend: de Metaalarbeider. De locatie ook: in de buurt van de Europatunnel. Vorig jaar, tijdens de herdenkingsbijeenkomst n.a.v. het feit dat de staking 75 jaar eerder was uitgebroken, maakten Van Dijk en Capelle hun plan bekend.

Er was al snel een comité van aanbeveling gevormd, met Geert Braaksma, voorzitter van Twente Board, oud-burgemeester Wolter Lemstra, oud-Delaval-directeur Colin Pearson, Lisette Pelsers, directeur van het Kröller-Muller Museum en kunstverzamelaar Geert Steinmeijer. “Ank Bijleveld wilde ook wel, maar mocht niet omdat ze minister is.” Burgemeester Sander Schelberg wilde volgens Van Dijk niet zitting nemen in het comité omdat Lemstra al lid was. Er was ook al een jury en een werkgroep.

“We hadden het monument misschien volgend jaar kunnen onthullen” zegt Van Dijk. Maar hij stopt met onmiddellijke ingang met het project. “Ik ga hier niet mee verder. Laat Herbert Capelle het maar overnemen.”