bel redactie 074 - 256 66 99

Wie wordt de nieuwe nachtburgemeester van Hengelo?

Twee jaar geleden werd Tijs Jagers benoemd als nachtburgemeester. Zijn termijn loopt binnenkort af. Wie volgt hem op? Wie durft het aan?


Tekst: Gerard Smink / TC Tubantia

Er moet niet te geringschattend worden gedacht over de functie van nachtburgemeester. Aan de andere kant: het is maar net wat iemand er van wil maken. Iedereen zal op zijn of haar manier invulling willen geven aan deze onbezoldigde taak, die zowel licht als zwaar kan worden opgevat.

Van belang is wel dat hij/zij ideeën levert en activiteiten ontplooit die voor meer levendigheid in de stad zorgen. Het is overigens wat misleidend om te spreken over een nachtburgemeester, omdat veel van zijn of haar activiteiten juist niet ’s nachts plaatshebben. Al zal de nachtburgemeester zich uiteraard waar nodig ook willen laten zien in het nachtleven van de stad.

Toonaangevend

De benaming nachtburgemeester is feitelijk een officieuze titel voor iemand die een toonaangevende rol wil spelen in de stad. En tegelijk gaat het om een functie die met een knipoog wordt bekeken. De bekendste en eerste nachtburgemeester in dit land is Jules Deelder, in Rotterdam. Sindsdien zijn er vele nachtburgemeesters benoemd, ook in Enschede. Amsterdam heeft er zelfs een betaalde functie van gemaakt. Zover is het in Hengelo nog niet.

Aanjager

Elke zichzelf respecterende stad zal een nachtburgemeester willen benoemen, wordt weleens gezegd. De Hengelose nachtburgemeester zal zichzelf vooral willen zien als aanjager van acties die publiek trekken naar de binnenstad. Hij (of zij) is een verbinder en zoekt contact met organisaties en personen die iets wezenlijks tot stand kunnen brengen. Hij is de spin in het web, die zich makkelijk laat zien in kringen van ondernemers, maar hij weet zich, indien nodig, ook vertrouwd te maken in de wereld van bijvoorbeeld kunst en cultuur.

De benoeming geldt voor twee jaar. Na Berto Mulder, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Hengelo, was Tijs Jagers de tweede nachtburgemeester van Hengelo. Jagers is de man achter het Facebookplatform Hengelo Helemaal Stil? In zijn termijn heeft hij tal van acties in gang gezet om Hengelo onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Hij maakt veel filmpjes van wat er in de stad gebeurt en is vertrouwd met sociale media.

Sollicitatiecommissie

Tijs Jagers werd destijds niet gekozen maar rechtstreeks benoemd door de initiatiefnemers: gemeenteraadslid Herbert Capelle van ProHengelo en kunstenaar Pier van Dijk. Dit keer wordt de nachtburgemeester wél gekozen. Daarvoor is een sollicitatiecommissie in het leven geroepen, bestaande uit de beide initiatiefnemers, Emile Urban van Radio Hengelo TV en de journalisten Engelbert Heideman en Gerard Smink.

Jagers heeft al bekendgemaakt in te zijn voor een verlenging van zijn termijn. Hij en andere belangstellenden kunnen hun kandidatuur, voorzien van een motivering, vóór woensdag 5 december kenbaar maken via de mail: hengelo@tubantia.nl.

Kijk voor meer informatie over de verkiezing en het gevraagde profiel op de website: www.nachtburgemeesterhengelo.nl/

Beschikbare kandidaten lichten hun kandidatuur toe op maandag 10 december, in politiek café Hengeloos Peil. De uitslag van de verkiezing wordt maandag 14 januari bekendgemaakt in Hengeloos Peil. In die uitzending zal de nieuwe nachtburgemeester zich presenteren.