bel redactie 074 - 256 66 99

Wethouder Gerrits: "Spelregels gunning kermis niet tussentijds veranderd"

Gepubliceerd op: 18/09/2019

Wethouder Gerrits:

De gemeente Hengelo heeft de spelregels voor de gunning van een snoepkraam op de Lambertuskermis niet opeens veranderd. Exploitant Bert Scherphof had te laag ingeschreven, daarom staat zijn kraam er dit jaar niet. Dat is, kort samengevat, het antwoord van wethouder Gerard Gerrits op vragen die PVV-fractievoorzitter Jeanet Nijhof stelde over de gang van zaken rond de gunning.

De Hengelose ondernemer Scherphof staat al 50 jaar op de Lambertuskermis met een snoepkraam. Ook dit jaar heeft hij weer ingeschreven voor een plek op de kermis, maar die plek werd aan een andere exploitant gegund. Volgens Scherphof zou de gemeente de regels voor de gunning ineens hebben veranderd, zo blijkt uit een bericht in de Twentsche Courant Tubantia van dinsdag. PVV-fractievoorzitter Jeanet Nijhof stelde de kwestie dezelfde dag in de gemeenteraadsvergadering aan de orde.

Wethouder Gerrits zei in een toelichting dat Scherphof in 2016 voor het eerst een tweejarig contract heeft gekregen voor twee standplaatsen op de Lambertuskermis. “Dat was destijds een uitzondering die speciaal voor Scherphof is gemaakt, zodat hij de 50 jaar op de kermis vol kon maken”, aldus Gerrits. Volgens de wethouder heeft Scherphof bij het aangaan van het contract aangegeven dat hij na de vijftigste keer wilde stoppen. “Dat was voor ons een mooie reden om een Hengelose ondernemer een plek te gunnen op de Lambertuskermis.” Ook die gunning was gebaseerd op de kwaliteit van het gebodene en de hoogte van de inschrijving. In 2017 en 2018 maakte de exploitant echter maar gebruik van één standplaats, de andere bleef onbezet. Gerrits: “Hiervoor had de gemeente volgens het contract een boete van 10.000 euro op kunnen leggen, maar dat hebben we uit coulance niet gedaan omdat er privéomstandigheden speelden.”

Voor de kermis van dit jaar heeft de gemeente een aankondiging gedaan in het digitale kermisvakblad. Daarbij werden de twee standplaatsen voor een suikerwarenkraam als één geheel aangeboden. Er zouden dertig tot veertig exploitanten hebben gereageerd, waarvan de gemeente er twee heeft geselecteerd. Volgens Gerrits is Scherphof toen als derde exploitant gevraagd om mee te doen aan de inschrijving, omdat hij al zo lang op de Hengelose kermis staat. “Van de drie geselecteerde exploitanten wint de hoogste inschrijver, je kunt niet halverwege de spelregels veranderen.”

Scherphof was zelf ook bij de raadsvergadering aanwezig en zegt ‘zeer verwonderd’ te zijn over de opmerkingen van de wethouder. “Op een aantal punten berusten die niet op waarheid en bij veel andere punten zet ik vraagtekens.” Hij laat weten graag met de wethouder om de tafel te willen om zijn visie op het gebeurde te geven.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht