bel redactie 074 - 256 66 99

Welbions: "Ook huurders hebben een belangrijke rol bij vochtproblemen"

Bestuursvoorzitter Harry Rupert van Welbions vindt het jammer dat de woningcorporatie is genomineerd voor de Schimmelschandpaal 2018 van de SP. Deze prijs wordt uitgereikt aan de woningcorporatie met de meeste klachten over schimmel in de huizen, en de minste bereidwilligheid om hier iets aan te doen. Rupert zegt dat Welbions alle meldingen serieus neemt. "Wij nemen onze verantwoordelijkheid; dat doen we door een bouwkundige check en eventuele aanpassingen in of aan de woning, bijvoorbeeld met extra ventilatieroosters." Rupert betreurt het dat het beeld ontstaat dat alle woningen van Welbions vocht- en schimmelproblematiek zouden hebben. "Dat is zeker niet het geval."

De directeur van Welbions zegt dat vochtproblematiek vaak heel complex is. Het hoge grondwaterpeil zou niet bijdragen aan een oplossing, zeker op bepaalde plekken waar deze heel hoog is. In extreme situaties wordt samen met de gemeente Hengelo gekeken naar een structurele oplossing. Welbions zegt dat ook de huurders een belangrijke rol hebben bij vochtproblemen. "Het is aan de bewoner om de woning goed te ventileren. Dat belang wordt nog wel eens onderschat door huurders. Of het ventileren ook gebeurt, weten wij natuurlijk niet."

De SP verwijst in de nominatie voor de Schimmelschandpaal naar twee grote onderhoudsprojecten waar wijkbewoners ontevreden over zijn. Die zouden niet weten waar ze aan toe zijn. Volgens Rupert klopt die bewering niet. "In de Hengelose Es noord is het groot onderhoud vandaag begonnen aan de Peter Rubensstraat en daarover zijn we al maanden in contact met de bewoners. In Klein Driene zijn deze week de inloopmomenten voor bewoners van 210 woningen. Dit zijn de laatste woningen in Klein Driene die groot onderhoud moeten krijgen. De rest van onze woningen in Klein Driene is volledig opgeknapt. De wijk heeft daarmee een enorme boost gekregen."

De bestuurder van Welbions verwijt de SP van onwetendheid. "Ik vermoed dat de SP niet weet dat het groot onderhoud van woningen een heel zorgvuldig traject is. De wensen van bewoners en het financiƫle plaatje moeten samenkomen. Zodra het groot onderhoud start, is er veel voorbereiding aan vooraf gegaan. Samen met een klankbordgroep van bewoners komt het plan tot stand. Uiteindelijk moet 70% van de bewoners akkoord gaan met een deel van de werkzaamheden van het onderhoud. Dat is niet in een paar weken geregeld."

Rupert vindt het jammer dat de SP de media opzoekt. "Liever heb ik dat Vincent Mulder van de SP een afspraak met ons maakt om zijn punten te bespreken. Dat helpt de huurder pas echt, in plaats van SP propaganda maken."

Link: Welbions genomineerd voor de Schimmelschandpaal

Laatste update: 29 oktober - 20:00 uur