bel redactie 074 - 256 66 99

Welbions genomineerd voor de Schimmelschandpaal

Vandaag zijn de landelijke nominaties voor de Schimmelschandpaalprijs bekend gemaakt. Deze prijs, een initiatief van de SP, wordt uitgereikt aan de woningcorporatie met de meeste klachten over schimmel in de huizen, en de minste bereidwilligheid om hier iets aan te doen. Eén van de tien genomineerden is Welbions. Maandagmorgen hebben huurders samen met de SP het bord met de nominatie bij het kantoor van Welbions opgehangen.


Vincent Mulder raadslid van de SP in Hengelo vindt dat de Hengelose woningcorporatie de renovaties veel te lang heeft uitgesteld. Zo was er een grote groep bewoners die tien jaar geleden in de Hengelose Es vanwege hun schimmelwoningen in protest kwamen. Inmiddels woont een aantal van hen in duplexwoningen in Klein Driene, waar ze een paar jaar geleden opnieuw hun beklag deden over schimmel op muren en vloeren: Mulder: ”De renovatie van die woningen zou een jaar geleden al gestart zijn, maar werd keer op keer uitgesteld. Nu lijkt dat ook volgend jaar maart niet gehaald zal worden.

Welbions-bestuurder Harry Rupert betreurt de nominatie van de SP en verwijt de partij onwetendheid. "Ik vermoed dat de SP niet weet dat het groot onderhoud van woningen een heel zorgvuldig traject is. De wensen van bewoners en het financiële plaatje moeten samenkomen. Zodra het groot onderhoud start, is er veel voorbereiding aan vooraf gegaan. Samen met een klankbordgroep van bewoners komt het plan tot stand. Uiteindelijk moet 70% van de bewoners akkoord gaan met een deel van de werkzaamheden van het onderhoud. Dat is niet in een paar weken geregeld." Welbions zegt ook dat huurders zelf ook een belangrijke rol hebben bij vochtproblemen. "Het is aan de bewoner om de woning goed te ventileren. Dat belang wordt nog wel eens onderschat door huurders. Of het ventileren ook gebeurt, weten wij natuurlijk niet."

Huurders kunnen tot 11 november stemmen op schimmelschandpaal.nl. Op 12 november wordt de winnaar van de Schimmelschandpaalprijs 2018 bekend gemaakt.