bel redactie 074 - 256 66 99

VIDEO: Wethouder Elferink: 'Samenwerking binnenstad Hengelo sleutel naar succes'

Hij noemt het 'historisch' en 'een sleutel naar succes'. De brede samenwerking in de binnenstad gaat binnen vier jaar zorgen voor grote veranderingen, belooft wethouder Marcel Elferink. Elferink kreeg de laatste maanden nogal wat kritiek rondom het dossier Binnenstad. Wat deed de wethouder eigenlijk? Zo leek het wel alsof er in de binnenstad niks gebeurde. Hij verwerpt die kritiek. „Je hebt daarvoor drie dingen nodig; een goed plan, draagvlak voor dat plan en geld.”

Historisch

Sinds kort is er veel veranderd wat de binnenstad aangaat. Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH), Stichting Vastgoed Hengelo (SVH), Bureau Hengelo en de wethouder trekken gezamenlijk op. Elferink: „Historisch, dat die samenwerking er nu is. Dat is pas vernieuwing, de sleutel naar succes. College, gemeenteraad en onze partners zijn het erover eens wat er de komende vier jaar in de binnenstad moet gebeuren. We gaan full swing aan de slag.”

Al wandelend door het Hengelose centrum wil de wethouder laten zien hoezeer alles in elkaar grijpt. Dat had hij eerder moeten doen. Dan had hij minder problemen gehad in de gemeenteraad. „Niemand hoeft aan mij te twijfelen of aan mijn ambitie om dingen te veranderen in de stad. De stad gaat me aan het hart. De weg om iets te bereiken is lastig geweest, maar het geloof is er....dit gaat lukken.”

Facelift

Binnenkort worden de ontwerpen bekend voor de facelift van de Enschedesestraat, vanaf de Deldenerstraat tot aan cafe De Appel. De Langestraat gaat er helemaal uit, straat en stoep komen op gelijk niveau. "Met bestrating die net aansluit op het Burgemeester Jansenplein en die zal aanvoelen als een warm rood tapijt.”

Daarna komt de herinrichting van het marktplein aan bod. Eerst volgt straks het definitieve ontwerp en de aanbesteding. „Daarna kijken we naar de rest van het kernwinkelgebied. De sloop van de Lambertuspassage komt er achteraan. We kunnen niet alles tegelijk.”

In aanbouw

Het stadskantoor is in aanbouw en wordt medio 2019 opgeleverd. Het gemeentehuis wordt gerenoveerd. Elferink: „We brengen de vijfde grootste werkgever van Hengelo terug naar het stadshart. Dat zijn 700 medewerkers, samen goed voor 120.000 extra bezoekers op jaarbasis aan het centrum.”

De Telgenflat, een pand uit de wederopbouwperiode van nationaal belang, telt straks 83 appartementen voor een- en tweepersoonshuishoudens. „Een investering van 10 miljoen euro door een private financier. Zo’n 120 veelal jonge mensen gaan daar permanent wonen. Wonen in de binnenstad krijgt onze prioriteit.”

V&D

Voor het lege V & D-pand kan hij tot zijn spijt nog geen nieuwe ontwikkelingen melden. Het Bisschoffpand wordt binnenkort met een bijdrage uit het Gevelfonds in authentieke staat hersteld. „Een aantal partijen is bezig de ruimtes te verhuren. Boven kan er horeca in, beneden is wat ons betreft bespreekbaar.”

De toekomst van de Brinktoren? „Je kunt er leuke dingen mee doen. Bovenin het Wapen van Hengelo, of de vlag van Hengelo, of allebei. Een teken van...wij zijn een gastvrije stad...met een lachend gezichtje erbij misschien.”

Terrassen

De terrassen, daar was eerder veel over te doen. „Er moet voldoende ruimte zijn voor de horeca om het terras goed te exploiteren. Het Burgemeester Jansenplein wordt straks het plein voor onze evenementen. Heerlijk Hengelo en Winterworld zijn daar alle goede voorbeelden van. De horecawand in het project Lange Wemen is nodig voor dat plein. Dat het er gaat komen, linksom of rechtsom, is wel zeker.”

„Hengelo gaat positief verrassen”, merkt hij al lopend door de straten op. „Investeringen hebben een vliegwieleffect. Hengelose ondernemers gaan dan zelf ook meer investeren. De gemeente en onze partners moeten elkaar iets gunnen. Neem de Pastoriestraat. Daar werken ondernemers en de gemeente ook samen. Prima!”

Tekst: Gerard Smink - Twentsche Courant Tubantia