bel redactie 074 - 256 66 99

VIDEO: SP Hengelo wil duidelijkheid over Siemens Hengelo

De SP heeft dinsdag vragen gesteld aan het college over de stand van zaken bij Siemens en de sluiting van de locatie in Hengelo. Ruim een week geleden maakte Willi Meixner, de directeur van de olie- en gasdivisie, bekend Siemens Hengelo niet verder gaat onder de vlag van Siemens. Sindsdien is het stil rond Siemens. Er zouden derden partijen zijn die belangstelling hebben om Siemens Hengelo over te nemen. SP-raadslid Vincent Mulder zegt dat stille diplomatie soms prachtig is, maar als dat eindigt in een moord, dat er dan toch maar wat meer rumoer gemaakt moet worden. De partij wil daarom weten wat de stand van zaken is.


Burgemeester Sander Schelberg benadrukte dagelijks met Siemens bezig te zijn en dat het voorrang in de agenda heeft. “De klap gaan we wat mij betreft te boven komen door te zoeken in het scenario van een doorstart met een ander bedrijf of onder een andere vlag. Daarvoor is zeker belangstelling, maar het kan tot vijf voor twaalf nog fout gaan. We zitten nog echt niet op vijf voor twaalf. De beste mensen zijn hier mee bezig, ook bij Siemens internationaal.”

Schelberg spreekt binnenkort met minister Wiebes van Economische Zaken en de top van Siemens AG. “We hopen dan stappen te zetten in de duidelijkheid die Siemens zou kunnen scheppen, maar de communicatie over die voortgang ligt wel bij Siemens.”

De burgemeester zegt er alles aan te doen om aan een toekomstige partner te laten zien dat Hengelo een prachtig plek is om een doorstart te maken. “Ik noem het een taskforce doorstart. Wij hebben de startmotor aangezet, de motor loopt goed, maar het gas geven moet door derden gebeuren.”

De SP vindt het belangrijk dat de werknemers van Siemens en vakbonden betrokken worden in het proces dat nu volgt en dat dus een vertegenwoordiger van het personeel aan tafel zit bij onderhandelingen, als dat mogelijk is. Schelberg zegt die vraag zeker te zullen meenemen in het overleg met Siemens.