bel redactie 074 - 256 66 99

VIDEO: Idee Zorgbuurthuis valt goed in Hengelo

Zorgaanbieders en welzijnswerkers in Hengelo steunen het voornemen van de gemeente om naar nieuwe woonvormen voor ouderen te komen, zogenaamde zorgbuurthuizen.

Dat bleek maandagavond in de laatste aflevering van 2018 van het politiek café van TC Tubantia, Radio Hengelo TV en Schouwburg Hengelo in Brasserie So Nice. Daar werd gesproken over de noodzaak van nieuwe woon- en zorgvormen voor ouderen, zoals voorgesteld in een breed gesteunde motie van de SP.

Raadslid Marie-José Huis in ’t Veld (SP) legde nog eens de noodzaak van nieuwe voorzieningen uit: ,,In Hengelo voelt 47 procent van de ouderen zich eenzaam.” Directeur Esther van Spall van welzijnskoepel Wijkracht keek daar niet van op: ,,De vraag naar een nieuwe woonvorm is er, dat horen we van ouderen. Eenzaamheid is echt een thema.”

Zorghuis 2.0

,,Ik ken die cijfers niet. Ik kan me voorstellen dat dit soort cijfers slaat op de groeiende groep ouderen van 85 jaar en ouder”, aldus voorzitter Guido Weber van de Seniorenraad, die het zorgbuurthuis een goed initiatief vindt. Carintreggeland speelt daar al op in, legde manager Kim van Peperstraten uit: ,,Ouderen kunnen bij ons huren in het ‘Zorghuis 2.0’ en zo zelfstandig blijven wonen en gebruik maken van voorzieningen.”

Ook Wijkracht betreedt nieuwe paden. ,,We hebben bij voorbeeld een ontmoetingsgroep ingericht, specifiek voor mensen die kunstenaar zijn geweest", aldus Van Spall. Huis in ’t Veld: ,,Elke dag dat een oudere in eenzaamheid zit, is er een te veel. We moeten nu aan de slag. ”

Nominatie Wijkracht

Wijkracht is maandag in de uitzending van Hengeloos Peil genomineerd voor de Persprijs 2019. Vrijwilligerswerk, buurtbemiddeling, ouderenwerk en wijkverpleegkundige zorg, het is een greep uit de diensten van Wijkracht. Directeur/bestuurder Esther van Spall is verguld met de nominatie. „Een steuntje in de rug voor al onze mensen die dagelijks zoveel goed werk doen.”

Tekst: Martin Ruesink / TC Tubantia

Foto: Wijkracht-directeur Esther van Spall (L) en Raadslid Marie-José Huis in ’t Veld (SP)(R)

Politiek Cafe Hengeloos Peil is een samenwerking tussen TC Tubantia, Radio Hengelo TV en Schouwburg Hengelo.