bel redactie 074 - 256 66 99

VIDEO: Hengelo neemt afscheid van de blauwe ceder

Gepubliceerd op: 26/11/2018

VIDEO: Hengelo neemt afscheid van de blauwe ceder

Hengelo heeft zondag afscheid genomen van de blauwe ceder. De karakteristieke boom die tientallen jaren op het Burgemeester Jansenplein stond, werd twee weken geleden vrijwel direct omgehaald door de gemeente, nadat de Raad van State het lot van de boom bezegelde.

Kunstenaars van 074 PK wisten nog een deel van de boom te achterhalen voor een passend afscheid in ART HOK, hun nieuwe tijdelijke onderkomen in het Bataafse Kamp. Daar lag een stuk stam van ruim twee meter de afgelopen dagen ‘opgebaard’ op een rode loper. Zondag konden geïnteresseerden afscheid nemen.

Kunstenaar Pier van Dijk verweet de gemeente in een toespraak dat er niet was nagedacht over de bestemming van de blauwe ceder, zeker nadat duidelijk was dat de boom moest wijken voor betere zichtlijnen op het toekomstige evenementenplein. Het stoorde Van Dijk dat de gemeente geen oproep had gedaan aan meubelmakers en kunstenaars om van het hout iets moois te maken. “Meubelmakers hadden prachtige meubels kunnen maken voor het nieuwe stadskantoor, zowel voor binnen als buiten. Zet een bankje neer op de plek waar de ceder heeft gestaan, dan had je nog wat gehad.”

Na een toespraak van Van Dijk en een aantal gedichten zaagde boomkunstenaar Hans Nijmeijer de blauwe ceder in een handomdraai in meer dan vijftig stukken. Kunstenaars van 074 PK namen de onderdelen mee om te verwerken in nieuwe kunstwerken, waardoor de boom toch nog een soort van tweede leven krijgt.

De blauwe ceder mag dan dood zijn, voor zijn nakomelingen is er nog hoop: Boomkunstenaar Hans Nijmeijer heeft zaad uit de ceder gehaald. Alle aanwezigen konden een zakje meenemen. Nijmeijer zelf ziet het al gebeuren: “Als mensen het zaad gaan planten, dan staat heel Hengelo straks vol met blauwe ceders.”

Van die blauwe ceder zijn we dus nog lang niet af.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht