bel redactie 074 - 256 66 99

VIDEO: Hengelo heeft een dierencrematorium, Xuux

Hengelo heeft sinds kort een dierencrematorium, Xuux. In de opbaarkamers branden de kaarsjes, urnen zijn er in alle kleuren en maten. "Mijn functie is die van uitvaartleider. Als het nodig is, sla ik een arm om de mensen heen."

Tekst: Saskia Minkman

Naqui heette haar laatste hond. Zijn naam, een afdruk van zijn pootje en van zijn neus heeft ze laten tatoeëren op haar arm. Zo veel hield ze van haar hond. Susanne Kellerhuis (53) weet hoe het is om afscheid te moeten nemen van een huisdier. Met haar dierencrematorium wil ze net een stapje extra zetten. Dat extra miste ze toen ze haar eigen hond moest laten cremeren. "Het was allemaal prima geregeld. Maar meteen nadat het was gebeurd, was er toch een leegte. Het was wel mijn hond die werd gecremeerd. Ik kreeg alleen de vraag hoe ik wilde betalen."

Dat extra stukje, dat wil ze nu bieden met het crematorium aan de Granaatstraat, vlakbij de Makro. Het wordt een bedrijf mét een oven, die naar verwachting half juli arriveert. Tot die tijd worden de dieren gecremeerd in Drenthe. Susanne Kellerhuis heeft al 'van alles' weggebracht.

"Een kameleon, een parkietje, cavia's. Elke dag worden hier dieren binnengebracht."

De opbaarkamers zijn al klaar. Wie dat wenst, kan zijn hond of kat op een tafel laten opbaren. Of in een fleurig kistje leggen. De kaarsjes branden en er staan zitbankjes rondom de tafel. Kellerhuis probeert een zo huiselijk mogelijke sfeer te creëren. "De mensen mogen hun huisdier zo vaak als ze willen bezoeken. Daar doe ik niet moeilijk over", zegt Kellerhuis. Ze heeft 's avonds laat nog een overleden herdershond van 13,5 jaar opgehaald. "De mensen hadden wat meer tijd nodig om afscheid te nemen. Dat kan bij mij."

Deze reportage is een samenwerking tussen Twentsche Courant Tubantia en Radio Hengelo TV - 1Twente Hengelo
Meer over dierencrematorium, Xuux in de zaterdageditie van deze krant.