bel redactie 074 - 256 66 99

VIDEO: Column burgemeester Sander Schelberg: "A little less conversation, a little more action"

"A little less conversation, a little more action", dat was de boodschap van Burgemeester Sander Schelberg maandag in zijn column in politiek café Hengeloos Peil. "Je kun gaan zitten trollen op social media, boos zijn op van alles en vanuit je zolderkamer je een slag in de rondte Twitteren. Er zijn ook Hengeloërs die wel wel weten van aanpakken, zelf het initiatief nemen en die scoren."

"A little less conversation, a little more action"

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat hij is overleden, de filosoof van het land die zag waar het om draaide als je iets wilde bereiken. En ondanks dat zijn speelveld bestond uit het voetbalveld, de stad draait ook om die filosofie.

Johan zag het als hij het doorhad. Liet de strategie niet vertroebelen en schoot op het doel als hij wou scoren. De rest is afleiding. ‘Als wij de bal hebben, heb de tegenstander ‘m niet.’ Zijn belangrijkste levenswijsheid ‘elk nadeel heb zijn voordeel’ wordt regelmatig verkeerd geciteerd in ‘elk voordeel heb een nadeel.’ Maar dát was niet de richting van Cruijff, want dat was de richting van de tegenstander. Dan heb je de bal niet en ‘ken je niet scoren’.

Je gaat het pas zien als je het doorhebt. We gebruiken het om duidelijk te maken dat criminele ondermijning wél zichtbaar is, maar niet als je het niet als zodanig herkent. We gebruiken het nog te weinig om de stad in al zijn dagelijkse momenten van scoren te zien. Want je kunt gaan zitten trollen op de social media, boos zijn op van alles en vanuit je zolderkamer je een slag in de rondte twitteren, maar er zijn ook Hengeloërs die wél weten van aanpakken. Die zélf het initiatief nemen en die scoren.

Je kent Gerard Cornelissen, die de heilige wind door onze stad laat waaien met het theaterspektakel ter gelegenheid van 150 jaar Stork. Een spektakel dat het hart van iedere Storkiaan sneller zal doen laten kloppen. Net zo snel als de dynamiek die ontstond in onze huiskamer van de stad, waar ruim 4.000 Hengeloërs de moeite namen om mee te denken aan een nieuw marktplein. Of de gezamenlijke huisartsen, die werken aan de samenvoeging van de Eerste Hulp in het ziekenhuis en de huisartsenpost om zo het ziekenhuis open te houden. Grote industriëlen als Sensata en HP Valves, die hier starten omdat ze kansen zien en bedreigingen uitschakelen.

Binnenstadondernemer Kees Schafrat, die viert dat zijn boekhandel al 150 jaar bestaat. Pier van Dijk met zijn idee om de bezoeker van Mondriaan, de bezoekers in het eetcafé De Buurman te herinneren met een tentoonstelling. Hans Scholten, mijn held, die samen met zijn 680 collega’s beseft dat het behoud van banen binnen de fabriek in het hart van onze stad van het grootste belang is om de waardigheid van deze gezinnen vast te houden. De vele kamerleden, gemeenteraden en ondernemers die dit doel blijven ondersteunen.

Han Eulderink en Ludan Schmid, die voor de mensen van de voedselbank een gaaf kerstdiner verzorgden in het ROC. De werkgroep Landschapsbehoud Weusthag en de mensen van de Biologische Moestuinvereniging, die groente verbouwen voor diezelfde voedselbank. Jurriaan Knol en zijn vrijwilligers, die ervoor hebben gezorgd dat we in Hengelo kunnen spoorfietsen. Juul Gibcus en Carel Weijschede, die samen met ruim 40 vrijwilligers met Hemelvaart een fantastisch festival uit de grond hebben gestampt op de Houtmaat met 15.000 bezoekers.

En onderneemster Tanja Heerbaart, Alina Kothman en Kim Vollenbroek, bij wie creativiteit en ondernemingslust samenkomen. Zij zetten in het Prins Bernhardplantsoen het evenement Kids@thePark neer. Helma de Ruiter, zij kreeg in december een Nijverbij voor haar inzet om de nieuwkomers in Hengelo met een warm hart een warm welkom te geven. Contactpersoon voor al die Syrische vluchtelingen en initiatiefnemer van ‘Zing Nederlands met me’ in de bibliotheek. Mensen die het zwerfafval opruimen zonder klagen, omdat ze het zo belangrijk vinden en bij de gemeente om zakken en afvalknijpers vragen om hun taak zo goed mogelijk te kunnen doen.

En zo… Zo zijn er hon-der-den Hengeloërs die het verschil maken. Die snappen dat je moet schieten, anders kún je niet scoren. Allemaal mensen die niet alleen denken en verlangen, maar ook doen en doorpakken. Een positieve levenshouding, respect voor elkaar en de handen uit de mouwen. Als je dát wilt zien, heb je de stad door. Dan heb je de bal, dan kunnen we scoren. We zouden ook kunnen afsluiten met de woorden van de man, die als hij nog zou leven vandaag jarig zou zijn. Elvis Presley: ‘A little less conversation, a little more action’.