bel redactie 074 - 256 66 99

VIDEO: Bewoners Thiemsland willen maatregelen tegen overlast nachtbrakers

Bewoners van woontorens op het eiland in Thiemsland zijn de overlast van nachtelijke bezoekers meer dan zat. De buurt ondervindt al een paar jaar last van hard geschreeuw, ruzie door nachtbrakers en overlast door drugsgebruikers, met name in het weekend.

Bij de entree van het eiland staat een bord, waarop staat dat rondhangen tussen 22:00 - 07:00 uur niet is toegestaan. Bezoekers trekken zich daar niets van aan. "We hebben er geen problemen mee dat de jeugd hier komt op te picknicken, het is een prachtige plek, maar ze moeten zich wel aan de regels houden." Door het koude en natte weer is de overlast op dit moment iets minder, maar Ter Beek zegt dat je er in het voorjaar op kunt wachten dat de overlast weer toeneemt.

William ter Beek, voorzitter van de VvE van de Paladijn, wil dat de gemeente maatregelen neemt. In augustus heeft de bewoner een uitnodiging gekregen van burgemeester Schelberg om te praten over de problemen, maar dat gesprek heeft nog niet plaatsgevonden. Als het aan de bewoners ligt, dan gaat de gemeente actiever handhaven en komt er een hek dat om 22:00 uur 's avonds wordt afgesloten. "De burgemeester doet er in mijn beleving er veel te weinig aan," zegt Ter Beek. Hij heeft in het verleden zelfs Tweede Kamerleden gemaild en contact opgenomen met de politie Oost-Nederland en deze correspondentie ook aan de gemeente gestuurd.

De problemen op het eiland worden regelmatig door de bewoners gemeld bij de gemeente en politie. Er is een bewoner die bijhoudt wat er gebeurt en dit dagelijks meldt. Dat aan de Deldenerstraat een coffeeshop zit en in de buurt ook een methadonpost is gevestigd, helpt volgens Ter Beek ook niet echt mee en zorgt voor overlast door drugsgebruikers. "Er wordt overal op het eiland flink gedeald."

De voorzitter van de VvE vindt ook dat de politie vaker het eiland moet controleren. "We zien hier geen politie, behalve als je belt. Ter Beek begrijpt dat in de weekenden de politie de handen vol heeft op andere plekken in de binnenstad. "Als het wat rustiger is, dan verwacht je toch dat ze wat vaker steekproefgewijs controleren op het eiland. Vaak rijden ze alleen maar langs, maar dan kun je de jongeren niet zien zitten."