bel redactie 074 - 256 66 99

VIDEO: Bestuursvoorzitter Lokaal-Hengelo stapt op

Guillaume de Mari heeft zijn functie van waarnemend voorzitter en secretaris bij de partij Lokaal-Hengelo neergelegd. Dat maakte De Mari bekend in het wekelijks discussieprogramma Kwartetten van Radio Hengelo TV.

De Mari legde zijn functie neer omdat hij geen vertrouwen meer heeft in Lokaal-Hengelo en de Hengelose politiek. “Het wederzijds vertrouwen tussen Leo Janssen en mij is dermate onoverbrugbaar geworden dat het voor mij het beste was om me terug te trekken.”

De Mari nam zijn besluit al voor de gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag, waarin het BING-onderzoek naar oud-CDA fractievoorzitter Johan Harink werd behandeld. Op het erf van Harink zijn 21 overtredingen geconstateerd, wat aanleiding vormde voor een integriteitsonderzoek. De kwestie Harink werd aanhangig gemaakt door bouwkundig ingenieur Jan Beltman, die naar aanleiding daarvan een ‘dreigbrief’ heeft ontvangen die van Harink afkomstig zou zijn. Onderzoek door de politie naar de afkomst van de brief leverde niets op.

Janssen beschuldigde college-raadslid Wiert Wiertsema (ProHengelo) ervan die brief te hebben geschreven. Daarover liet Janssen zich eerder uit in de media. Een uitspraak die hij deze week nog eens herhaalde in de raadszaal. Reden voor 33 van de 37 raadsleden om de vergadering te verlaten. Een gotspe, meent De Mari. ““Je moet blijven zitten. Dat geeft het niveau binnen de raad aan. Het begint inmiddels meer op een bananenrubriek te lijken dan op een fatsoenlijke stad.”

Ook de beschuldiging van Janssen aan het adres van Wiertsema wordt door De Mari bestempeld als gotspe. “In een gemeenteraad hoor je samen te werken met mensen en als er geen enkele vorm van samenwerking is, dan moet je je conclusies trekken. Dat heb ik als bestuurder gedaan. Ik kon de gang van zaken niet meer met mijzelf verenigen. Ik wil mijzelf en de bestuursleden die van goede wil zijn niet voor de voeten lopen.”

Met het vertrouwen in Lokaal-Hengelo is voor De Mari ook het vertrouwen in de lokale politiek verdwenen. “Ik denk dat wij democratie moeten hebben, maar vertrouwen in deze raad heb ik niet. Er zijn uitzonderingen, maar die bevestigen de regel. Daarom ga ik weg. Ik doe het met bloedend hart. Ik was in de overtuiging dat ik iets voor Hengelo kon doen, maar dat is iets van de lange adem. Daar hebben we een superman voor nodig.”

Inmiddels maakt de website van Lokaal-Hengelo melding van een nieuwe bestuurssamenstelling en is de functie van De Mari overgenomen door Edwin Oude Middendorp.