bel redactie 074 - 256 66 99

VIDEO ‘Pieter Omzigt dicteerde nepgetuige tekst over MH17’

Gepubliceerd op: 11/11/2017

VIDEO ‘Pieter Omzigt dicteerde nepgetuige tekst over MH17’

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede heeft in mei van dit jaar in een bijeenkomst met nabestaanden van de MH17-ramp een nepgetuige uit Oekraïne laten spreken.

Terwijl het Openbaar Ministerie en het onderzoeksteam tot de conclusie kwam, dat het verkeersvliegtuig was neergehaald met een BOEK-raket van Russische makelij, verklaarde de man dat hij ook andere vliegtuigen in de lucht had gezien. Hij suggereerde daarmee dat de MH17 was neergehaald door een Oekraïnse straaljager.

SMS als bewijs
NRC Handelsblad meldt zaterdag dat Omzigt de tekst die de man – een Oekraïnse asielzoeker - via een tolk liet uitspreken zelf heeft geschreven. Als bewijs plaatst de krant bij het artikel een afbeelding van de SMS, die Omtzigt hierover stuurde aan de Amsterdammer Jeroen van Rijnsbergen, die ook in de bijeenkomst met de nabestaanden aan de Vrije Universiteit aanwezig was.

Niet zelf gezien
Van Rijnsbergen, die als hobby de MH17-ramp onderzoekt, had de Oekraïense ‘ooggetuige’ meegenomen naar de bijeenkomst aan de Vrije Universiteit. Omtzigt hoorde volgens de NRC in 2016 al via Van Rijsbergen over de ooggetuige en verwees hem toen per e-mail door naar het onderzoeksteam, het JIT. Alexandr A. werd inderdaad gehoord door het JIT, maar zijn verhaal werd niet relevant gevonden. De man bleek op het moment dat MH17 neerstortte niet in de buurt te zijn geweest, hij had het verhaal over de andere vliegtuigen van zijn vrouw gehoord en die wil er niets over zeggen.

Pro-Russisch
Alexander A. wordt door de Oekraïnse overheid gezien als een pro-Russische sympathieën en zou in het bedrijf waar hij werkte ook onderdak hebben geboden aan pro-Russische rebellen. VU-professor Arno Akkermans, die met Omtzigt ook in het panel zit, reageert ook geïrriteerd op de vraag van Alexandr waar hij zich melden moet met zijn verhaal. De 'ooggetuige' kan zich beter melden 'bij de hoogste afdeling desinformatie van meneer Poetin', sneert de hoogleraar.

Niet duidelijk
Omtzigt zegt in een reactie in de NTC, dat hem niet duidelijk was of de man in Nederland al was gehoord en of de verklaring uit Duitsland wel bij het onderzoeksteam was aangekomen. Ook zegt hij tijdens het voorgesprek niet te hebben begrepen dat de man zelf geen ooggetuige was.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Bron: 1Twente Enschede

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht