bel redactie 074 - 256 66 99

VIDEO | Wandelen met Henk Passies is gezellig én topsport

Gepubliceerd op: 13/07/2020

VIDEO | Wandelen met Henk Passies is gezellig én topsport

Elke maandagmorgen wandelen twee groepjes Hengeloërs mee met wandelcoach Henk Passies. Een snelle groep om 9 uur en een iets langzamere om 11 uur. Onderweg worden wat oefeningen gedaan, maar de nadruk ligt op het wandelen zelf. En dat zo’n wandeling van 7 kilometer in de brandende zon best inspannend kan zijn, ervoeren verslaggevers Arjen en Franklin.

Henk Passies (58), de naamgever van Fit met Passie, leidt sinds begin dit jaar twee wandelgroepen vanuit de Hasseler Es. Zo’n twintig tot dertig mensen wandelen elke maandag mee met Henk; in twee verschillende groepen. “Ik doe dit al langer in Borne, maar in Hengelo bleek er ook animo voor te zijn.”

Vrijwel iedereen kan z’n schoenen aantrekken en wandelen, maar volgens Passies heeft zo’n trainingsgroep wel degelijk toegevoegde waarde: “Je doet mee voor je algehele fitheid en voor de gezelligheid. Onderschat het sociale aspect niet. Onderweg wordt er volop gepraat en na afloop bij de koffie gaat dat gewoon verder. Wat fitheid betreft: ook dat moet je niet onderschatten. Vooral de groep van 9 uur loopt pittig door. We hanteren een gemiddelde van ongeveer 6 kilometer per uur en doen onderweg oefeningen.”

Passies is al een kleine tien jaar zzp’er in de sportbranche. Hij geeft wandel- en hardloopclinics aan groepen. Dat kunnen ‘gewone’ mensen zijn, maar ook werknemers van een bedrijf. Die laatste markt is door corona ingestort: “Die hebben vanaf maart hun afspraken afgezegd en ik ben bang dat ze na de vakantie niet allemaal terugkomen bij mij, omdat veel bedrijven nu toch andere prioriteiten hebben.”

De gewone Hengeloër is gelukkig wel weer teruggekomen, maar in Borne blijven ze nog een beetje achter; daar doet de helft van de oorspronkelijke groep weer mee: “De reden? Waarschijnlijk omdat de Bornse wandelaars gemiddeld iets ouder zijn en het nog niet aandurven in verband met het virus.”

Passies zelf is blij dat ie nu weer naar buiten kan met z’n wandelgroepen: “Van medio maart tot medio mei lag het stil, maar de deelnemers konden wel op eigen houtje op pad. Ik heb namelijk wel elke week wandeltochten uitgezet en dan stuurde ik hen de route toe. Zo bleven de wandelaars in beweging en kon ik toch nog wat inkomsten genereren voor mezelf.”

Henk Passies werkte tot z’n vijftigste in het bankwezen, maar moest bij een reorganisatie het veld ruimen: “En toen heb ik van mijn passie mijn beroep gemaakt. Toen ik jong was zei ik regelmatig tegen mijn ouders dat ik gymleraar wilde worden. ‘Maar daar zit toch geen brood in?’, werd mij toen voor de voeten geworpen.” Hij lacht: “Maar uiteindelijk heb ik van de nood een deugd gemaakt en ben ik alsnog een soort gymleraar geworden. Bij de bank verdiende ik beter, maar nu doe ik iets wat ik echt leuk vind. De cirkel is rond.”

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht