bel redactie 074 - 256 66 99

VIDEO | Nightskate Twente niet zeker door nieuwe vergunning

Gepubliceerd op: 26/06/2020

VIDEO | Nightskate Twente niet zeker door nieuwe vergunning

Nightskate Twente staat op losse schroeven. De organisatie is volgens de vergunning van de gemeente Hengelo verplicht om beroepsverkeersregelaars in te huren. “Hier hebben wij geen geld voor”, zegt Anne-Jelmer Drent van Nightskate Twente. Voorgaande jaren werd de tocht begeleid door vrijwillige verkeersregelaars op skates.

De Nightskate is een jaarlijks skate-evenement dat elke zomer in de avonduren wordt gehouden. De tour rijdt over de openbare weg door heel Twente. Dit jaar gaat het hoogstwaarschijnlijk niet door. De eisen die de gemeenten Enschede en Hengelo stellen zijn volgens Nightskate Twente niet haalbaar. De gemeente Hengelo wil dat er beroepsverkeersregelaars worden ingezet bij de stoplichten. “Wij hebben geen geld voor beroepsverkeersregelaars. Wanneer wij onze eigen verkeersregelaars niet mogen inzetten, kunnen wij de veiligheid niet garanderen.” Volgens Drent zijn de verkeersregelaars van de organisatie gekwalificeerd om het verkeer te regelen. Daarnaast rijden de eigen verkeersregelaars ook op skates.

“Er wordt sinds 1999 geskate en sinds 2003 wordt er ieder jaar een vergunning aangevraagd. Al 17 jaar wordt dit toegestaan, tot dit jaar.” Volgens Drent is de wet niet veranderd: “Men hamert op andere richtlijnen. Zoals wij de wet lezen is er niet veel veranderd. Wij zijn volgens de wet nog steeds bevoegd om verkeerstekens te geven.”

De verkeersregelaars worden normaliter ingezet bij de verkeerslichten. “We skaten met een groep van ongeveer 100 man. Wanneer een stoplicht verspringt raakt de groep versplinterd. Er komen dan auto’s en fietsers tussen de skaters in. Dit is gewoon gevaarlijk.” Enschede was al van de route geschrapt. De gemeente Enschede staat helemaal geen verkeersregelaars toe. De tourtocht moet van de gemeente de verkeerslichten opvolgen.

Bezwaar aangetekend
De organisatie heeft bezwaar aangetekend bij de gemeente Hengelo: “De ambtelijke molen draait traag. De gemeente heeft alle ruimte binnen de wet om ons tegemoet te komen en onze verkeersregelaars toe te laten. We wachten dit af. Als we geen gelijk krijgen gaan we in beroep bij de provincie, maar dan zijn we jaren verder.” Toch hoopt Drent dat de gemeente bijdraait: “Ik hoop dat de gemeente dan inziet dat we onze verkeersregelaars kunnen inzetten zoals we al 17 jaar doen”.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht