bel redactie 074 - 256 66 99

VIDEO | Een boek over Drees Kroes: de man die FC Twente redde

Gepubliceerd op: 24/08/2020

VIDEO | Een boek over Drees Kroes: de man die FC Twente redde

Meer dan 15 jaar geleden stond Hengeloër Drees Kroes aan de wieg van Scoren in de Wijk, oftewel: maatschappelijke projecten die gelinkt zijn aan FC Twente. Als vrijwilliger was hij de drijvende kracht achter de maatschappelijke tak van de club. Inmiddels is hij zelfs erelid van FC Twente en er verschijnt een boek over hem.

Voormalig directeur Jan van Halst zei bij het 12,5 jarig bestaan van Scoren in de Wijk dat dankzij het werk van Drees Kroes (78) FC Twente nog bestond. Dat de gemeente Enschede de voetbalclub financieel ondersteunde in moeilijke tijden heeft alles te maken met de maatschappelijke impact van de projecten voor mensen in achterstandssituaties. Drees Kroes was de drijvende kracht achter het werk van Scoren in de Wijk en gebruikte FC Twente om die mensen te ondersteunen.

In het live-programma 1Twente Vandaag vertellen Drees Kroes en schrijver Ben Siemerink over het bijzondere werk van de Hengeloër die in 2019 stopte. Kroes: “We probeerden met projecten dingen veranderd te krijgen. Schoolverlaters: hoe krijg je ze weer naar school. Er werden trainingen verzorgd, we ontwikkelden een game voor die groep en de Sutu, een interactieve voetbalmuur. Met sportactiviteiten in de wijken, voetbalcursussen, theater werden jongeren geactiveerd. Iedereen wordt daar beter van.”

Ben Siemerink, de schrijver van het boek ‘Drees Kroes, de man van de assist’ onderschrijft de woorden van Kroes. “Hij staat niet graag in de belangstelling. Hij geeft het liefst voorzetten waardoor anderen kunnen scoren. Drees is een heel bijzondere man en werkte vooral voor mensen in achterstandssituaties. Neem die Sutumuur, dat was ook commercieel een heel groot succes. En hij initieerde vier grote theatervoorstellingen.”

Siemerink: “Drees is nu 78. Hij wilde alleen meewerken aan dit boek als het boek een effect zou hebben. Hoe pak je in de wijken de verschillende problemen aan. Daar gaat ’t over. Niet per se over hem.” Over die vraag en het antwoord van de Hengeloër daarop komt een groot congres. Het boek is de inspiratiebron voor die bijzondere bijeenkomst. ‘Drees Kroes, de man van de assist’ wordt op 3 september gespresenteerd in de Grolsch Veste. Het boek is nu al online te bestellen via www.boekgilde.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht