bel redactie 074 - 256 66 99

VIDEO | ‘Vernieuwde’ bibliotheek weer open voor leden

Gepubliceerd op: 19/05/2020

VIDEO | ‘Vernieuwde’ bibliotheek weer open voor leden

Bibliotheek Hengelo is weer geopend voor publiek. De bieb in de Hengelose binnenstad was een aantal weken gesloten door de coronacrisis. Met linten en looproutes hoopt de bieb de anderhalve meter te waarborgen.

Het is even wennen voor sommige bezoekers: “Meneer, u moet via de andere kant naar buiten”, zegt een medewerker van de bibliotheek tegen een man die de verkeerde route naar buiten volgt. De bieb is een labyrint van linten en pijlen, maar de bezoekers zijn al lang blij dat ze weer mogen. “Het is drukker dan een gemiddelde maandagochtend”, zegt Cesar Plaza, coördinator facilitair en ICT bij de bibliotheek.

“Mijn collega’s konden niet wachten om weer aan de slag te gaan. Wij zijn erg blij”, aldus Plaza. De bieb was vorige week al geopend voor het ophalen van online gereserveerde boeken. Sinds maandagochtend mogen leden ook in de bibliotheek zelf boeken uitzoeken.

Het heeft veel denk-, en regelwerk gekost om de bieb corona-proof te maken: “De Vereniging van Openbare Bibliotheken heeft een protocol opgesteld voor alle bibliotheken in Nederland. Aan de hand van het protocol hebben wij de bibliotheek ingericht.” Net zoals in de supermarkt moeten alle bezoekers verplicht een mandje meenemen. Op deze manier weten de medewerkers hoeveel bezoekers er in de bieb zijn. Zijn de mandjes op? Dan moet er buiten gewacht worden.

“We hebben een looproute gemaakt om er voor te zorgen dat mensen zo min mogelijk met elkaar in aanraking komen”, zegt Plaza. Ook moeten alle teruggebrachte boeken eerst drie dagen in quarantaine. “Voor de coronacrisis werden er gemiddeld 3000 boeken per dag teruggebracht. Ik hoop dat we genoeg plek hebben.”

Het online-reserveren van boeken wordt steeds populairder. Via de website kunnen leden aangeven welke boeken ze willen reserveren. De boeken kunnen dan worden opgehaald bij de bieb. Volgens Plaza is het beter om de boeken online te reserveren: “We moedigen dit aan. Dan kunnen mensen snel naar de bieb komen om hun boeken op te halen en zijn ze snel weer weg.”

Net voor dat de coronacrisis uitbrak, heeft de bibliotheek een metamorfose ondergaan. Door de ‘intelligente lockdown’ viel de heropening in het water. “De oude indeling was gedateerd, het paste niet meer bij de vraag van de maatschappij. Wij hebben op de tweede verdieping een zogeheten ‘ontwikkelingsplein’ ingericht. Hier hebben wij veel werkplekken gemaakt. Op de eerste verdieping hebben wij vooral veel boeken staan, voor de jongste kinderen is er een speelplek gemaakt.”

Bibliotheek Hengelo hoopt later dit jaar alsnog een feestje te kunnen houden om de heropening te vieren.


Foto: 1Twente Hengelo

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht