bel redactie 074 - 256 66 99

Verzet tegen inleveren grijze otto

Het laatste woord over het ‘omgekeerd inzamelen’ van afval in Hengelo en het daarmee gepaard gaande inleveren van de grijze otto is nog niet gezegd, zo bleek maandagavond tijdens het politiek café Hengeloos Peil. Auke Doornbosch, projectmanager circulaire economie, schoof namens de gemeente Hengelo aan om het afvalbeleid te verdedigen. Dat was nodig, want er is nogal wat onbegrip en verzet onder de Hengelose bevolking als het gaat om dit beleid. De meeste inwoners hebben geen moeite met het scheiden van afval, maar het definitief inleveren van de grijze container gaat ze toch echt te ver. Met name voor ouderen, zieken en gehandicapten zal het wegbrengen van een afvalzak naar de ondergrondse container een probleem zijn, zo vrezen velen. Er bestaat ook onduidelijkheid over de afstand die men af moet leggen om bij de dichtstbijzijnde ondergrondse container te komen. Volgens Doornbosch is er sprake van een afstand van gemiddeld 250 meter tot de ondergrondse container, de werkelijke afstand kan dus korter of langer uitvallen.

Handtekeningenactie

Everwijn Overberg van het platform Urubin op Facebook zamelt handtekeningen in voor het behoud van de grijze container. Hij startte de handtekeningenactie ruim twee weken geleden en heeft tot nu toe 2650 handtekeningen verzameld, zo liet hij maandagavond weten. De actie loopt nog tot mei. Hij vindt dat inwoners van Hengelo zelf moeten kunnen kiezen hoe zij hun afval willen inleveren. Ook is hij niet te spreken over de communicatie vanuit de gemeente over dit onderwerp: “Er is vals gecommuniceerd, want er is met geen woord gerept over het inleveren van de grijze otto”, vertelde hij aan tafel. Janneke Leferink uit Oele kijkt er anders tegenaan. Zij heeft haar container voor restafval begin dit jaar moeten inleveren en dat heeft geen problemen opgeleverd. “Het bevalt prima. Ik breng mijn afvalzak naar de container in Beckum. De ondergrondse container in Oele is dichterbij, maar Beckum is makkelijker, omdat ik daar op weg naar mijn werk langs kom.”

Henk Laan, oud-raadslid voor de ChristenUnie in Hengelo, zou graag zien dat er een referendum over het afvalbeleid komt of dat het raadsbesluit in elk geval wordt heroverwogen. “Het massale verzet bij burgers is reden om dit weer op de politieke agenda te zetten.” Of dat ook echt gaat gebeuren is nog de vraag.