bel redactie 074 - 256 66 99

Verhoogde concentraties dioxine na brand Twence

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft verhoogde waarden dioxine gemeten op de gewassen die groeien op maximaal 5 kilometer afstand onder de rook van Twence. Dat werd vrijdagavond bekend. De verhoging is het gevolg van de brand die zondag en maandag woedde bij afvalverwerker Twence.

Er zijn verhoogde concentraties dioxine gemeten van 3 tot 5 keer de maximaal toegestane waarde die vee binnen mag krijgen. Als de afstand tot Twence toeneemt, nemen de waarden af. Het RIVM heeft zondag 1 juli metingen verricht op verzoek van de brandweer. Volgens het RIVM zijn de waarden licht verhoogd. Een fikse regenbui zou de waarden weer binnen de norm brengen. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid.

Dioxines zijn kankerverwekkende stoffen die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Ze ontstaan vooral bij verbrandingsprocessen en komen daardoor in de voedselketen terecht in onder meer dierlijke producten als melk, vlees, vis en eieren. De stoffen hopen zich op in het vetweefsel van dieren en worden moeilijk afgebroken.

Het RIVM adviseert inwoners van het gebied in een straal van 5 kilometer ‘benedenwinds’ onder meer om geen vee buiten te zetten, gewassen niet te oogsten en groenten en fruit uit de moestuinen alleen te gebruiken als ze goed zijn afgespoeld met water. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bemonstert eieren, melk en vlees van de bedrijven uit het 5 kilometer-gebied.

Eerdere metingen van Brandweer Twente lieten geen verhoogde waardes zien van gevaarlijke stoffen in de lucht. Door het neerdalen van de stoffen en de stapeling op de grond, worden nu dus wel verhoogde concentraties dioxine gemeten.