bel redactie 074 - 256 66 99

Van Hengelose sociale huurders is 16 procent scheefwoner

HENGELO/BORNE Van de sociale huurwoningen tot 711 euro in Hengelo wordt ongeveer 16 procent bewoond door huishoudens die meer verdienen dan 36.798 euro, oftewel de zogenaamde scheefwoners. In Borne gaat het om 19 procent. Dat blijkt uit het nieuwe Woningmarktonderzoek Hengelo en Borne 2018.


Sinds 2015 is het een verplichting om meer dan 90 procent van de sociale huurwoningen toe te wijzen aan huishoudens met een lager inkomen. Daarbij gaat het om maximaal 36.798 euro. Mede daardoor ontstaat er nauwelijks scheefheid bij de toewijzing van woningen, aldus het woningmarktrapport.

De huishoudens die scheefwonen zitten per definitie vrij ruim bij kas, stelt het onderzoeksrapport. Scheefheid ontstaat vooral doordat het inkomen van huurders in de loop der jaren stijgt en blijft (deels) in stand omdat de bewoners het naar hun zin hebben in hun huis. Een oorzaak kan ook zijn dat er geen aantrekkelijke woningen zijn om door te stromen.

Voor een andere groep huurders zijn de woonlasten lastig op te brengen en daaronder bevinden zich huurders met een betaalrisico. In Hengelo gaat het om 21 tot 24 procent van de huurders, in Borne om 15 tot 17 procent. ‘Dit is niet (of in ieder geval niet alleen) met huurbeleid op te lossen: overall bezien zijn de huurprijzen in Hengelo en Borne prima in lijn met het inkomen van de huurders’, constateert het rapport.

De groep met betaalrisico’s heeft vermoedelijk in eerste instantie vooral behoefte aan ondersteuning bij de (financiële) administratie. Als de boekhouding niet kloppend te krijgen is, kan het zijn dat men moet verhuizen naar een goedkopere woning - die er vooralsnog voldoende zijn.

De behoefte aan sociale huurwoningen neemt in Borne niet of nauwelijks meer toe. In Hengelo ontstaat er op korte termijn mogelijk nog een geringe toename van de behoefte aan sociale huurwoningen. ‘Maar al snel zal de behoefte stabiliseren en op langere termijn afnemen’, aldus het rapport.

Hengelo en Borne verschillen trouwens nogal van elkaar op woongebied. In Hengelo wonen meer eenpersoonshuishoudens en in Borne meer gezinnen. In Borne liggen de inkomens hoger en is de doelgroep met een belastbaar jaarinkomen tot 36.798 euro (38 procent) kleiner dan in Hengelo (48 procent). In Borne staan meer grondgebonden koopwoningen en in Hengelo meer huurwoningen. De omvang van de corporatie huursector (Welbions) is in Hengelo 34 procent en in Borne 24 procent.