bel redactie 074 - 256 66 99

Unieke samenwerking van Borns Kleinkoor en Twents Liturgiekoor

Gepubliceerd op: 01/04/2019

Unieke samenwerking van Borns Kleinkoor en Twents Liturgiekoor

Passieconcert in de Kristalkerk.De week voorafgaand aan Pasen noemen we wel: de stille week.
Het is alsof de hele schepping de adem inhoudt.
Dit is precies wat beide koren beogen wanneer ze als inleiding op de ‘stille week’ een uniek Passieconcert verzorgen op zaterdagavond 13 april in de Kristalkerk te Hengelo. De adem inhouden en genieten van de prachtige muziek die beide koren deze avond laten horen.
Het Twents Liturgiekoor voert de ‘Via crucis’ uit van Franz Liszt en het Borns Kleinkoor ‘Die sieben Worte Jesu am Kreuz’ van César Franck. Beide koren hebben deze werken al eerder gezongen, maar nog niet zoals deze keer in een gezamenlijk concert. Het is om meerdere redenen een uniek concert, maar vooral omdat genoemde werken vrijwel nooit in één concert ten gehore worden gebracht.

Via crucis.
De Via crucis uit 1878-1879 is één van de laatste werken die Liszt componeerde.
Het is een werk voor koor, solisten en orgel of piano en beschrijft de 14 kruiswegstaties. Het bijna visionaire werk neemt een bijzondere plaats in het oeuvre van Liszt in, vooral omdat het een werk is van grote verstilling en sereniteit. Hij zocht duidelijk de weg van de verinnerlijking zowel op muzikaal als religieus gebied.

Die sieben Worte
Die sieben Worte van César Franck wordt nog niet zo erg lang uitgevoerd.
Franck voltooide dit werk weliswaar al in 1859, maar in 1954 kwam het pas boven water in de universiteitsbibliotheek van Luik. Daarna duurde het nog tot 1977 voordat het voor het eerst werd gespeeld. Maar vanaf dat moment werd het ook als een van de meest meeslepende passiestukken beschouwd.
De titel Die Sieben Worte Jesu am Kreuz verwijst naar de zeven wanhoopskreten die Jezus volgens de Bijbel slaakte, toen hij aan het kruis hing. Het is een indringend werk met een hartstochtelijk romantische maar tevens harmonische compositie.

Beide koren staan onder leiding van de zeer inspirerende dirigent Bram van der Beek. De afgelopen maanden is er hard en met veel plezier geoefend om van dit concert een muzikaal hoogtepunt te maken.
De begeleiding is in handen van Jos Beunders (vleugel) en Taco Feenstra (cello)
Het concert vindt plaats in de Kristalkerk aan de P.C. Hooftlaan 210 in Hengelo en begint om 20.00 uur.
De voorverkoop is inmiddels gestart. De toegangskaarten kosten € 12,50 (inclusief programmaboekje en koffie/thee in de pauze) en zijn te verkrijgen bij de VVV Borne, Bureau Hengelo Promotie, bij Marcel ten Broeke 06 - 539 34 488 en Gerard van Os 06 - 506 11 231. Indien nog voorradig voor aanvang van het concert in de kerk.
Eventueel ook via leden van beide koren.
Gezien de grote belangstelling is het raadzaam uw kaarten tijdig te reserveren.
Op de website van de Kristalkerk vindt u een kaartje met verwijzingen naar goede parkeerplaatsen in de buurt.
Voor meer informatie over beide koren zie: www.bornskleinkoor.nl en www.twentsliturgiekoor.nl

Bron: RTV Borne

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht