bel redactie 074 - 256 66 99

Twente heeft primeur: maandag begint testfase van corona-app

Gepubliceerd op: 26/06/2020

Twente heeft primeur: maandag begint testfase van corona-app

Tijdens een coronaproof persmoment maakten de organiserende partijen, die betrokken zijn bij het toetsen van de test-app, duidelijk waarom nu eigenlijk getest wordt: “Als we niet testen, weten we niet of er fouten inzitten. Vinden de testpersonen fouten, weten we dat we goed op weg zijn.”


Donderdagochtend maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend dat vanaf volgende week honderden Twentenaren de corona-meld-app zullen gaan testen. Het is een laatste grote stap op weg naar het gebruik ervan. Enkele uren later begon bij de Universiteit Twente, belangrijke speler binnen dit onderzoek, een persconferentie voor een toelichting.

Ondersteuning

De nieuwe notificatie-app moet de GGD ondersteunen in het bron-en contactonderzoek bij besmettingen met het coronavirus. “Voor ons verandert op zich niet heel veel”, laat Samantha Dinsbach, directeur van GGD Twente, weten. “Maar het helpt ons wel bij het in de gaten houden. Daarnaast ondersteunt de app ons én de mensen die hem gebruiken, omdat er soms nog onduidelijkheden over contactmomenten met mogelijk besmette personen zijn.”

Sterk team

Naast Dinsbach zijn ook de andere hoofdrolspelers aanwezig. Lisette van Gemert-Pijnen, hoogleraar Persuasieve Gezondheidstechnologie aan de Universiteit Twente zal de gebruikerstesten vanaf aanstaande maandag leiden. Daarnaast hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek bij de UT, Peter-Paul Verbeek. Hij is verantwoordelijk voor het onderdeel ‘ethische beproeving’. Tot slot zit Wolfgang Ebbers in het team. Hij is als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en zal de veldtesten vanaf 6 juli coördineren.

Prominente rol

De tests, die vanaf maandag gaan plaatsvinden, worden met bepaalde doelgroepen uitgevoerd. Zo geeft Van Gemert-Pijnen aan dat scholieren van het Stedelijk Lyceum, ouderen en mensen met een handicap een belangrijke rol spelen. “We willen geen doelgroepen uitsluiten. Iedereen moet de app kunnen begrijpen.”

Hightech en noaberschap

De partijen maakten allemaal duidelijk dat Twente een perfecte testlocatie is. Aangezien Twente in het grensgebied ligt, moet de app ook in Duitsland werken en gegevens met de Duitse app uitwisselen. “Daarnaast staan we bekend om hightech en noaberschap”, aldus Van Gemert-Pijnen. ”We hebben een perfecte infrastructuur, kleine netwerken en veel technische en sociale wetenschappers.”

foto: Laura Ratering

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht