bel redactie 074 - 256 66 99

Twente Hart Safe wil AED-borden in de stad

Twente Hart Safe wil dat defibrillatoren (AED's) in de stad beter vindbaar zijn. De apparaten kunnen levensreddend kunnen zijn in geval van een infarct. De stichting wil daarom speciale AED-aanwijsborden ophangen in de stad, maar het is nog onduidelijk of dat wel mag van de gemeente Hengelo.

Henk Poort zegt het idee al ruim vier maanden geleden te hebben aangekaart en wacht al die tijd nog steeds op antwoord. Aan de kosten voor aanschaf van de borden ligt het niet. Die wil Twente Hart Safe desnoods wel uit eigen zak betalen. Wethouder Bas van Wakeren, die zich destijds als raadslid al heeft hardgemaakt voor een dekkend AED-netwerk in de stad, heeft deze week in een telefonisch gesprek met Poort toegezegd om naar het verzoek te zullen kijken.

Op straat nemen we de proef op de som: "Mevrouw weet u waar hier een AED hangt?" De vrouw kijkt vreemd op, niet wetende wat ermee wordt bedoeld. Na een korte uitleg herinnert ze ineens dat er ééntje in de supermarkt hangt, maar waar verder dat zou ze niet weten. Dat laatste is nou precies waar het om gaat. Iedereen die een hartstilstand krijgt moet binnen drie minuten van hulp worden voorzien. "Ik zeg expliciet binnen drie minuten, omdat dan al vaak drie minuten zijn verstreken voordat een hulpverlener of ambulance ter plaatse is. De tijd is dus heel kort."

“Als je vol adrenaline zit, dan is zo’n bord een handig hulpmiddel om een AED aan te wijzen, maar dat zien ze hier in Hengelo blijkbaar niet,” zegt Henk Poort, die niet snapt dat het zo lang moet duren. Voor andere gemeentes in Twente blijkt het plaatsen van zo'n speciaal AED-aanwijsbord geen probleem te zijn. "Een gemeente als Twenterand liet meteen weten mee te doen." Henk Poort hoopt dat de gemeente Hengelo toestemming geeft voor plaatsing van de borden en dat het eerste AED-bord snel opgehangen kan worden.


De gemeente Hengelo is om een toelichting gevraagd, maar die heeft nog niet gereageerd.

Twente Hart Safe is de komende week Club van de Week bij 1Twente Hengelo / Radio Hengelo TV.