bel redactie 074 - 256 66 99

Twee historische zoutboortorens krijgen tweede leven

Zo'n 75 zoutboortorens stonden halverwege de vorige eeuw in Hengelo en omgeving. Er zijn er nog maar zeven overgebleven, waarvan drie exemplaren tot monument zijn verklaard. Twee torens verscholen tussen de bomen aan de Boekeloseveldweg hadden die status niet. De torens waren inmiddels in slechte staat en Akzo wilde er graag vanaf. Definitieve sloop zou uiteindelijk het scenario zijn.

Initiatiefnemers van het spoorfietsenbedrijf in Hengelo hebben de torens weten te redden van de sloophamer. "Er ging een proces van jaren aan vooraf, maar uiteindelijk is het gelukt," zegt Jurriaan Knol. "Het zijn toch iconische dingen." Donderdag zijn de torens vakkundig gedemonteerd. Ze worden tijdelijk opgeslagen op het terrein van Akzo. Het is de bedoeling dat de historische zoutboortorens straks een andere plek in het gebied krijgen waar ze thuishoren.

De restauratie en terugplaatsing gaat een aanzienlijk bedrag kosten. Om de kosten zoveel mogelijk te dekken krijgen de boortorens een nieuwe functie. De gebouwtjes worden omgebouwd tot luxe trekkershutten. De plannen daarvoor worden op dit moment verder uitgewerkt. Zo heeft een student van Saxion een ontwerp gemaakt voor de gerestaureerde boortorens. Naast de twee trekkershutten komt er in het gebied ook een oude zoutwagon uit 1956 te staan die wordt omgebouwd tot slaapaccommodatie.

Wanneer de torens weer in oude glorie zijn hersteld en op hun nieuwe plek staan is nog niet bekend. De plannen worden nu verder uitgewerkt. Het bestemmingsplan zal eerst nog aangepast moeten worden. Knol heeft er alle vertrouwen in dat dit goedkomt en denkt dat het project bijdraagt aan een beter toeristisch aanbod in Hengelo. Het moet er ook voor zorgen dat wat er al is in met elkaar verbonden wordt, zoals het spoor en het spoorfietsen. Nu al komen er veel mensen buiten Twente een dagje spoorfietsen in Hengelo.