bel redactie 074 - 256 66 99

Toppianist Stephen Kovacevich komt naar Twente

Gepubliceerd op: 06/06/2019

Toppianist Stephen Kovacevich komt naar Twente

De legendarische pianist Stephen Kovacevich geeft op zaterdagavond 8 juni een concert in Hengelo ter afsluiting van het eerste seizoen van de International Holland Piano Series. Het concert met de titel “Stephen Kovacevich & Friends” vindt plaats in de Hengelose Waterstaatskerk, aanvang 20:15. 

De Amerikaanse Stephen Kovacevich is een ware levende legende: hij trad op samen met werelds grootste orkesten en dirigenten (waaronder Leopold Stokowski, Simon Rattle en Bernard Haitink), bracht meer dan 25 CD-opnames uit bij EMI en Philips, en was tevens de echtgenoot van een andere levende pianolegende, Martha Argerich, met wie hij nog steeds samen veelvuldig optreedt in de grote zalen ter wereld. “Het is buitengewoon uniek dat we het voor elkaar hebben kunnen krijgen om zo’n grote pianist naar Twente te halen” vertelt Santiago Juncal, artistiek directeur van de International Holland Piano Series “normaalgesproken speelt Kovacevich slechts in de grote concertzalen ter wereld zoals Carnegie Hall, de Philharmonie van Parijs en Wigmore Hall in Londen. Twee maanden geleden speelde hij nog samen met Martha Argerich voor een uitverkochte Grote Zaal in het Concertgebouw. Op 8 juni komt hij speciaal naar Hengelo voor een concert in de Waterstaatskerk ter afsluiting van ons eerste seizoen, hoe bijzonder is dat!”

(Foto: International Holland Piano Series / fotograaf: Matthieu Joffres)

“Friends”

Naast de grote maestro Stephen Kovacevich zelf, zullen een tal van 8 jonge toppianisten optreden, de zogeheten ‘friends’, die speciaal voor dit concert uit alle hoeken van de wereld naar Nederland zullen komen. Zo zullen onder meer bekende namen als Nicolas van Poucke, Sofia Vasheruk en Rosalía Gómez Lasheras samen met Stephen Kovacevich optreden. Een hele bijzondere ‘friend’ is ook het jonge talent Evander Eijsink (10), die als pasbenoemde jeugdambassadeur van de International Holland Piano Series een verrassende aandeel heeft in het programma. Juncal: “Dat er zoveel talent bij elkaar komt voor dit unieke concert is opzichzelf bijzonder. Met twee vleugels op het podium belooft het een feestelijk spektakel te worden: er zullen meerdere werken voor twee piano’s ten gehore worden gebracht, maar ook werken voor 8-handen aan 2 piano’s en zelfs 18-handen aan 2 piano’s! Het wordt gegarandeerd een feestje!”

Masterclass

Twee dagen vooraf aan het concert, op donderdag 6 juni, zal Kovacevich een masterclass geven aan veelbelovende pianotalenten in het Muziekcentrum van Enschede, aanvang 14:00 uur. “Maestro Kovacevich geeft tegenwoordig zelden masterclasses” legt Juncal uit, “het is daarom een unieke kans om een pianist van wereldformaat van dichtbij mee te maken.” De zes pianisten die geselecteerd zijn voor de masterclass zijn afkomstig uit Nederland, Turkije, Rusland, Kazachstan, Servië en Letland. De nederlandse pianotalent betreft de veelbelovende Florian Verweij (22), student aan het Conservatorium van Amsterdam bij de vermaarde pianopedagoog Jan Wijn. Juncal: “De hoeveelheid aanmeldingen van over de hele wereld heeft ons overtroffen, ook qua repertoire is het zeer afwisselend: van Beethoven tot Rachmaninoff. Het wordt een ongetwijfeld inspirerende masterclass!”

Chris Maene

Op het concert zullen geen gewone Steinway-piano’s worden bespeeld, maar de bijzondere rechtsnarige piano’s van Chris Maene. Juncal legt uit: “In de tijd van de grote componisten zoals Mozart en Beethoven liepen de snaren in alle piano’s evenwijdig aan elkaar, dus rechtsnarig. Maar vanaf 1875 veranderde dat en begon men met het bouwen van piano’s met gekruiste snaren om kosten en materiaal te besparen. Daarmee is echter het originele karakter en kleur, de transparantie van het instrument, verloren gegaan.” Echter toen de wereldberoemde pianist Daniel Barenboim in 2011 op een antieke rechtsnarige piano van Franz Liszt speelde, was hij zo geïnspireerd door de transparante klank dat hij daar nieuw leven in besloot te blazen: samen met de Belgische pianofabrikant Chris Maene bouwde hij aan een moderne rechtsnarige piano. Dat resulteerde in de Chris Maene Straight Strung Concert Grand, zoals deze rechtsnarige piano’s worden genoemd. “Er bestaan in de hele wereld nog geen 10 piano’s zoals deze, waarvan Daniel Barenboim er 2 in zijn privébezit heeft. Op 8 juni zullen twee van deze unieke instrumenten in de Waterstaatskerk staan, heel bijzonder! Het zal immers de eerste keer zijn dat Stephen Kovacevich op dit instrument speelt.”

Concert 8 juni, 20:15

Waterstaatskerk Hengelo

Deuren open: vanaf 19:30

Prijs: vanaf €14,50 (aan de kassa €17,50)

Kaarten zijn te bestellen via: www.hollandpianoseries.com

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht