bel redactie 074 - 256 66 99

Theaterspektakel 'Stork!' begint al vorm te krijgen

HENGELO Veel muziek en teksten zijn al klaar, de repetities beginnen binnenkort en een groot aantal spelers en medewerkers (zie foto) maakte zondagmiddag alvast kennis met elkaar in poppodium Metropool (zie foto): het gaat over de grote muziektheaterspektakel ‘Stork!’, dat van 20 augustus t/m 23 september wordt opgevoerd op het terrein van de voormalige ketelfabriek, langs het in aanleg zijnde noordelijke tracé van de Laan Hart van Zuid.


‘Een theaterstuk tussen droom en daad’, luidt de ondertiteling. De aanleiding: Stork werd anderhalve eeuw geleden opgericht. Regisseur en schrijver Jasper Verheugd gaf alvast wat prijs van wat de toeschouwers straks te wachten staat. Het is het verhaal rond Frederik Stork, een fictieve nazaat van de Stork-dynastie, die tijdens het feest rond het honderdjarig bestaan van Stork onverwacht komt opduiken.

Het wordt ook een indrukwekkend visueel spektakel. Verheugd: “We laten een gigantische machine uit de grond komen. Met ketels, stoom, vuur, olie, dat gevoel moet het creëren: dat het hele rijke industriële verleden van Hengelo hier nog in de grond zit.” Die grote Storkmachine, legde hij uit, is ook een tijdmachine, die onder meer ver terugvoert naar het begin van het bedrijf, maar de tijd ook naar voren schuift, anno 2018.

Het is het verhaal over de veronderstelling dat, als de Storks in de leiding waren gebleven, Hengelo er wellicht heel anders zou hebben uitgezien. Rond de aanloop naar het locatietheater spelen de komende maanden allerlei activiteiten. Waaronder 150 gefilmde portretten van oud-Storkianen: de fimpjes krijgen een plek op een grote filmwand die in de binnenstad wordt geïnstalleerd. Ook verschijnt er een boek over de historie van Stork, en verschillende verenigingen en initiatiefnemers haken aan bij de jubileumviering met allerlei evenementen.