bel redactie 074 - 256 66 99

Technische tekeningen uit STORK-archief te zien in De Gieterij

Het oude archief van Stork bestaat uit duizenden technische tekeningen en ontwerpen. Een groep mannen komt al zes jaar wekelijks bij elkaar om de historische documenten te onderzoeken. Een selectie van de oude bouwtekeningen en ontwerpen van Stork is vanaf 12 oktober te zien in De Gieterij in Hengelo in een tentoonstelling over technisch tekenen in ontwikkeling.

Wil Kuipers is een van de initiatiefnemers. “De tentoonstelling is interessant vanuit historisch oogpunt, het laat namelijk een deel van de geschiedenis van Stork zien in tekeningen, die veelal als bedrijfsgeheim zijn vernietigd” vertelt hij. Daarnaast werpt het een andere blik op techniek: "Tekenen en construeren zijn essentiële onderdelen binnen de techniek. Zeer interessant voor studenten die denken aan technische opleiding”.

De expositie bestaat uit gigantische tekeningen van stoommachines, turbines, energiecentrales en suikerfabrieken van Stork uit de periode van 1880-1970. Er is een keuze gemaakt uit de mooiste, meest complexe en oudste tekeningen, in totaal zo'n 100 exemplaren. Sommige tekeningen zijn ware kunstwerken en laten het geweldige vakmanschap van de makers ervan zien.

Daarnaast vind de bezoeker er tekeningen van de scheepsdieselmotor van Stork die als lesmateriaal zijn gebruikt op het ROC en bij Saxion als introductie met digitaal tekenen. Onder begeleiding van de docenten is deze motor tot in het kleinste detail getekend in 3D en tot animatie ontwikkeld.