bel redactie 074 - 256 66 99

Stalen kunst in Enschedesestraat

HENGELO Vier Hengelose kunstenaars gaan een stalen bijdrage leveren aan het verfraaien van de Enschedesestraat. De ontwerpen zijn klaar, met de productie is een begin gemaakt. Want eind dit jaar moet de herinrichting een feit zijn, met warmrode klinkers en over de hele lengte enkele brede, meanderende strips van cortenstaal. Eentje als regengoot, de andere voor het speelse karakter.


Guus Schildkamp en Pier van Dijk maakten ontwerpen voor de strips. Op verschillende plekken liggen straks hun in staal gefreesde en gelaserde teksten en tekeningen in de centrumstraat: kunst om overheen te lopen. Daarnaast schreef stadsdichter Marijke Agterbos een speciaal gedicht en Ben Schildkamp ontwierp objecten voor de entrees. Maar over de realisering van die laatste kunstwerken heerst nog enige onduidelijkheid.

Het gedicht van Agterbos komt op een cortenstalen staande plaat bij de hoek met de Wemenstraat. “Ik was meteen enthousiast. Het gedicht is straks vanaf de terrassen van De Twee Wezen en Stravinsky te lezen.” Over de inhoud wil ze nog niets kwijt. “Dat blijft nog even een verrassing.”

Teksten van beeldend kunstenaar Pier van Dijk zijn straks op drie locaties in de Enschedesestraat te lezen. Het langste stuk van project ‘In de goot’ is zestien meter. Ze komen bij de Drienerstraat, bij het stadhuis en ertussen. Met letters van 38 bij 38 centimeter. Ook Van Dijk houdt de teksten nog even voor zich.

Hij had eerder ook een voorstel gedaan om de teksten van onderaf aan te lichten met led-lampen, maar dat gaat niet door vanwege de kosten. Omdat het volgens de gemeente om zeer fel licht zou moeten gaan, zou het ook niet passen bij het ‘lichtplan’ voor de Enschedesestraat.

Guus Schildkamp heeft ‘boze kale mannen’ ontworpen, ‘die wat zeggen over de huidige maatschappij.’ Tien verschillende tekeningen en teksten, in de strips bij de Lambertusbasiliek.

En Ben Schildkamp wacht nog op groen licht. Hij ontwierp op verzoek drie objecten die de entree van de Enschedesestraat moeten markeren, bij De Appel, de Langestraat en Thiemsbrug. Van cortenstaal, vijftig centimeter breed, zo’n twee meter hoog. Geïnspireerd op gebouwen die daar staan of inmiddels zijn verdwenen.

“Maar bij de presentatie hoorde ik dat ze een beetje in de weg zouden staan...” Schildkamp heeft nog niets van de gemeente vernomen, maar hij veronderstelt dat de plaats van de objecten kan worden vastgesteld zodra de herinrichting een feit is.