bel redactie 074 - 256 66 99

Stadskantoor en gerenoveerd stadhuis opgeleverd

Gepubliceerd op: 01/11/2019

Stadskantoor en gerenoveerd stadhuis opgeleverd

Na een bouwtijd van ruim twee jaar werd vrijdag 1 november het nieuwe stadskantoor en gerenoveerde stadhuis opgeleverd. In de hal, die zijn oude functie als centraal en levendig binnenplein terug krijgt, is de verlichting nog niet aangesloten, waardoor het gezelschap naar de raadszaal wordt verwezen. In de gerenoveerde raadszaal brandt de led verlichting wel in de nieuwe plafonds. Hier brengen de betrokken partijen gezamenlijk een toost uit op de oplevering en neemt wethouder Claudio Bruggink de sleutels van het nieuwe stadskantoor in ontvangst.


Het nieuwe stadskantoor heeft in totaal zo’n 13 miljoen euro gekost. De hele herhuisvesting moet jaarlijks zo’n half miljoen euro kostenbesparing opleveren. Onder meer door fors lagere energielasten. Op duurzaamheid is dan ook hoog ingezet. Het gebouw is van top tot teen geïsoleerd met vlaswol, er is triple glas geplaatst en de oude plafonds zijn gesloopt en vervangen door nieuwe plafonds met LED-verlichting. Op het dak, dat grotendeels een sedumdak is, zijn circa 260 zonnepanelen geplaatst. In de toekomst wordt het gebouw aangesloten op het warmtenet. Ook is er in het monumentale gedeelte geen gebruik gemaakt van tropisch hardhout. 'Voor een nieuw stadhuis mag er geen tropisch bos worden gekapt', aldus Claudio Bruggink.

Het gebouw bestaat uit negen split level lagen met een centrale vide. Op deze plek kom je wanneer je door de glazen passerelle van de oude naar de nieuwe aanbouw loopt. In het midden van de vide komt nog een kunstwerk te hangen van de Amsterdamse kunstenaar Peter Vink.
De ‘dagwinkel’, het gebouwtje, dat een onvervreembaar onderdeel van het stadhuisontwerp van architect J.F. Berghoef is geworden, is ook gerenoveerd. Het kleine gebouw krijgt een multifunctionele functie en kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden.

Het totale nieuwe stadskantoor omvat ongeveer 8.000 m2 kantoorruimte, 900 m2 publieksruimte (waaronder de publieksbalies) en een parkeerkelder van zo’n 2.200 m2. Het biedt plek aan zo’n 700 ambtenaren. Op 3 februari gaat het nieuwe stadhuis officieel open voor het publiek. Fleer:' Dan kunnen bezoekers op deze nieuwe plek van alle diensten gebruik maken, dat geldt ook voor mensen die in het het huwelijksbootje willen treden.'

Op de foto staan van links naar rechts: Richard Markink (Croonwolter&dros), Cees de Boer (BCT), Mark Bokdam (BC Stadskantoor Hengelo), Claudio Bruggink (wethouder gemeente Hengelo) en Hans Hoogenraad (Koopmans Bouwgroep).

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht