bel redactie 074 - 256 66 99

Spoorfietsen-seizoen van start met officiele opening van 'Schaddenspoor'

Gepubliceerd op: 16/04/2019

Spoorfietsen-seizoen van start met officiele opening van 'Schaddenspoor'

Het 135 jaar oude deel 'het Schaddenspoor' wordt donderdag officieel geopend aan de Kuipersdijk 48a. Daarmee gaat ook het nieuwe Spoorfietsen-seizoen weer van start. Het voormalige Akzo-lijntje van 2,5 kilometer lang is door het bedrijf achter het spoorfietsenproject overgenomen van ProRail. Het is de eerste keer dat ProRail een spoorlijn verkocht heeft voor dit doel.

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het verbeteren van de voorzieningen in Hengelo. Ook blijkt het spoorfietsen in trek bij bezoekers. In 2018 hebben al meer dan 8000 bezoekers een rit gemaakt. Het plaatsen van een een informatiepaneel over het Schaddenspoor door de Regio Twente is de aanleiding om deze 135 jaar oude spoorlijn nu ook officieel te heropenen. De heer P. Eringa, president-directeur bij ProRail zal de openingshandeling verrichten door het informatiepaneel te onthullen.

ProRail vindt het belangrijk dat gebruikt spoor(materiaal) een nuttig, tweede leven krijgt. Ook wil het bedrijf met het beheer van de infrastructuur bijdragen aan het behoud en herstel van natuur. Door het behoud van het historische spoortraject tussen Hengelo en Twekkelo, blijft ook de waardevolle ecologische verbinding bestaan.

Spoorfietsen werden vroeger door de spoorwegen zelf gebruikt voor het inspecteren en onderhouden van het spoor. Nog tot eind 2013 is de spoorlijn gebruikt voor vervoer van de zoutindustrie. In het buitenland hebben allerlei oude spoorlijnen een nieuwe toekomst gekregen door spoorfietsen aan toeristen te verhuren.

De spoorlijn is destijds aangelegd door de GOLS (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij) op initiatief van industriƫlen uit Twente en de Achterhoek en werd in 1884 geopend. Het was een lokaalspoorlijn, die op een goedkopere manier werd aangelegd dan de oudere spoorwegen in Twente. Niet iedereen had hoge verwachtingen van deze nieuwe spoorlijn, daarom kreeg deze de spottende bijnaam "Schaddenspoor". In werkelijkheid werd het de goedkoopste en belangrijkste verbinding tussen de Twentse industrie en het Ruhrgebied, vooral voor vervoer van steenkool.

Kijk voor meer informatie op www.spoorfietsen.nl en www.prorail.nl.

(Foto's: Rail Pleasure / Spoorfietsen Hengelo, fotograaf: Tjeerd Derkink)

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht