bel redactie 074 - 256 66 99

SP Hengelo: "Falen van brandalarmsysteem Wiegersflat is onacceptabel"

Gepubliceerd op: 22/07/2019

SP Hengelo:

SP Hengelo vindt het falen van het brandalarmsysteem in een onlangs gerenoveerde flat in de Hengelose Es onacceptabel. Zaterdag 19 juli brandde een flatwoning aan de Jan Wiegersstraat uit. Veel woningen liepen roet en rookschade op. Tientallen bewoners konden op tijd worden gewekt en kwamen met de schrik vrij.

Bij het uitbreken van de brand zou de rookmelder in de woning niet hebben gewerkt. Ook bij aangrenzend flatwoningen zouden rookmelders niet zijn afgegaan. SP-raadslid Vincent Mulder: "Als je het hoort hebben de bewoners enorm veel geluk gehad. De bewoner van het appartement waar de brand woedde had gealarmeerd moeten worden door de brandmelder die bij de renovatie in de woning zou zijn aangebracht. Dat hij zonder een dergelijk alarm wakker werd mag een wonder heten en bijzonder knap dat hij toen op eigen kracht alarm heeft geslagen, letterlijk door op deuren van buren te bonken om hen wakker te krijgen. Maar dat een aangelegd alarmeringssysteem niet blijkt te werken is fnuikend voor het vertrouwen in je eigen veiligheid."

In een brief aan het college van B en W vraagt de SP-fractie om opheldering over het falen van het brandalarm en of het systeem wel regelmatig is getest. De SP wil dat het college bij de verhuurder aandringt om boetevrij vertrek van huurders mogelijk te maken bij wie het vertrouwen in de brandveiligheid is geschonden. Bewoners die nu hun huurcontract voortijdig willen ontbinden, zouden nu een boete van 1000 euro boven het hoofd hangen. Dit tot grote ergernis van SP-raadslid Vincent Mulder. De SP wil verder dat de verhuurder van de flatwoningen zijn verantwoordelijkheid neemt in het wegnemen van de schade en er alles aan doet om het vertrouwen in de brandveiligheid bij de bewoners te herstelen.

(Archief foto)

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht