bel redactie 074 - 256 66 99

Schouwburg Hengelo omgetoverd tot voedselbank

Gepubliceerd op: 19/03/2020

Schouwburg Hengelo omgetoverd tot voedselbank

Schouwburg Hengelo wordt momenteel ingericht als alternatieve voedselbank. Melissa Muller van stichting All4Free nam de taken van Voedselbank Midden-Twente eerder deze week al deels over, toen bleek dat de organisatie de deuren noodgedwongen moest sluiten wegens de coronacrisis. De producten die tot nu toe werden opgeslagen in een partytent in haar eigen tuin gaan nu naar de schouwburg. Vrijdag begint daar de uitgifte aan zeker 70 gezinnen.

Melissa Muller krijgt van alle kanten hulp aangeboden. Werkloze transportbedrijven, gesloten horecagelegenheden, hulpvaardige particulieren; ze bieden allemaal handjes en producten aan. “Het is hartverwarmend hoeveel lieve reacties ik krijg en hoeveel mensen willen helpen. Ik moet daarbij wel zeker weten dat die mensen gezond zijn en niet tot een risicogroep behoren.”

Mullers stichting All4Free is tien jaar geleden in Hengelo gestart als particulier initiatief met de intentie om minima te helpen aan onder meer kleding, speelgoed, schoenen, boeken en huisraad. Allemaal spullen die All4Free van derden gedoneerd krijgt. Nu komt daar dus voedsel bij. Niet alleen houdbare producten, maar ook vleeswaren, groenten en fruit.

Vanuit haar tuin in de Nijverheid wordt donderdag alles verhuisd naar de schouwburg. Daar zullen vervolgens pakketten worden samengesteld, die vrijdag worden uitgereikt: “Veel van de gezinnen die al jaren bij ons komen, zijn ook cliënt van de voedselbank. Zo kwam ik op het idee.”
Voedselbank Midden-Twente, met uitgiftepunten in Hengelo, Borne en en Hof van Twente, stopte vrijdag 13 maart met het verstrekken van pakketten. Belangrijkste reden is dat de gezondheid van klanten en eigen vrijwilligers in het geding kwam. Verschillenden van hen behoren tot de risicogroep.

Voedselbankwoordvoerder Han Eulderink liet eerder via Tubantia weten dat ze vanwege de privacywet niet zo maar adressen van klanten mogen afgeven aan anderen om het werk over te nemen. Melissa Muller heeft echter al een deel van deze contactgegevens, omdat er een overlap in het klantenbestand zit.

De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken heeft ook landelijk de noodklok geluid. Om dezelfde reden als in Hengelo sluiten nu overal voedselbanken de deuren. Voorzitter Leo Wijnbelt vraagt de Tweede Kamer ‘een tijdelijke noodregeling te treffen, die voedselhulp biedt aan klanten van een voedselbank die tijdelijk geen of verminderd voedsel verstrekt’. Wijnbelt: “Dat kan in de vorm van ‘voedselwaardebonnen’, die via de voedselbank rechtstreeks aan hun klanten worden gegeven. De klanten kunnen deze bonnen vervolgens gebruiken om voedsel in de supermarkt te kopen.”

Wijnbelt heeft berekend dat ze met bonnen tot maximaal een waarde van 9 miljoen euro 13 weken kunnen overbruggen en daarmee een kwetsbare groep in de samenleving ondersteunen.

Wethouder Mariska ten Heuw van Hengelo ondersteunt deze oproep van harte: “Ik heb ook aan de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, red.) gevraagd om bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan te dringen op een zeer spoedig antwoord op deze hulpvraag. Van belang is dat er landelijk een lijn wordt bepaald en dat gemeenten geen individuele keuzes hoeven te maken.”

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht