bel redactie 074 - 256 66 99

Schelberg: ‘2018 jubeljaar voor Hengelo’

HENGELO Honderden Hengeloërs bezochten donderdagmiddag de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente in de schouwburg. Met, zoals altijd, een toespraak van de burgemeester. Terugkijkend vindt Sander Schelberg 2018 een ‘jubeljaar’ voor de gemeente. “Zeker met de overname van Siemens door VDL, maar ik denk ook aan de viering van 150 jaar Stork.”

Het bezoek van koning Willem Alexander in september had een diepe indruk op Schelberg gemaakt: “Het was een kroon op dit bijzondere jaar voor Hengelo.” En dan is er nog het nieuwe college van B en W en de verse gemeenteraad ‘die samen volop investeren in de stad.’ Er is meer geld voor de binnenstad, onderstreepte Schelberg: “Geen dikke plannen, maar aanpakken!”

Hij zette de ‘mooie en eindelijk zichtbare resultaten’ eens op een rij: “In 2019 worden werkzaamheden aan de Enschedesestraat, Langestraat, Kloosterhof en het Burgemeester Jansenplein uitgevoerd. De omgeving rond het nieuwe Stadskantoor en het opgeknapte ‘huis van de stad’ wordt grondig onder handen genomen. De Lambertuspassage wordt gesloopt en er komt een plan voor het omliggende gebied. En Gerard Cornelisse, de man die in de zomer het theaterspektakel heeft neergezet, gaat aan de slag met het Marktplein. Maar niet zonder uw inbreng en ideeën.”

Nog een paar wapenfeiten: het vernieuwde Twentebad, de opening van de Laan Hart van Zuid en de Haagse miljoenensubsidie voor het aardgasvrij maken van De Nijverheid. En Schelberg heeft nog ‘een hoge ambitie’ op het gebied van de criminaliteit: “Ondanks dat we tot de veertig grootste steden van het land behoren wil ik het komende jaar niet meer bij de eerste honderd gemeenten staan in de AD-misdaadmeter.” Hij wil dat bereiken door samenwerking.