bel redactie 074 - 256 66 99

PVV belooft Enschede meer dan deïslamisering

Gepubliceerd op: 13/02/2018

PVV belooft Enschede meer dan deïslamisering

Om maar met de deur in huis te vallen: deïslamisering is wel de eerste paragraaf in het verkiezingsprogramma van PVV Enschede. Maar lijsttrekker Jan Willem Elferink en nummer twee Erwin Versteeg willen zich niet profileren als one-issuepartij.

Geen nieuwe moskee (voor zover dat binnen de mogelijkheden ligt), geen azc en geen bed-, bad- en broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers in het oude Wegenerpand aan de Getfertsingel. Dat staat voor PVV Enschede buiten kijf. Of de Turkse gemeenschap zich zorgen moet maken? “Nee, hoezo?”, antwoordt lijsttrekker Elferink. “Dat zijn mede-Enschedeërs. Maar we verwachten wel iets.” Dat ‘iets’ is integratie en beheersing van de Nederlandse taal.

Vervoer
Tot zover de eerste paragraaf in het verkiezingsprogramma. De boodschap die de PVV wil uitdragen is dat het om Enschede gaat. Doorontwikkeling van vervoer ter land, ter zee en in de lucht hebben prioriteit. Dus wil de PVV lobbyën voor de ontwikkeling van een burgerluchthaven, doorontwikkeling van het Twentekanaal, aandacht voor een goede spoorverbinding en een verbrede A1.

Die lobby komt ook terug in het thema zorg. Enschede krijgt van het rijk te weinig geld voor alle (jeugd)zorgtaken. Maar dat tekort wil de partij niet uit de zorg zelf halen. Het extra geld dat nodig is voor bijvoorbeeld de ouderenzorg en jeugdzorg (PVV wil meer aandacht voor de groep 18- tot 21-jarigen) haalt de partij uit andere middelen.

Wijken
Wijkcentra moeten terugkomen of behouden blijven, omdat die volgens de PVV een belangrijke rol spelen bij ontmoeting van inwoners, maar ook preventieve zorgverlening. “Zoals bestrijding van eenzaamheid”, zegt Elferink. “Er zijn heel veel huiskamers in buurten, maar we willen dat graag op een centrale plek in de wijk.”

Op die centrale plek wil de PVV wil ook mee zichtbaarheid van andere organisaties, zoals de politie. Meer handhavingsambtenaren en een harde aanpak van drugscriminaliteit staan hoog op de veiligheidsagenda, net als meer cameratoezicht.

Cultuur
Van mensen in de bijstand wordt een tegenprestatie verwacht, eventueel tegen een extra vergoeding. Zwembad De Brug moet openblijven. Van de huidige vorm van het afvalbeleid diftar wil de PVV af. “Dat is een mislukking”, aldus Versteeg. Ook windmolens wil de PVV niet. Belastingen en parkeertarieven moeten omlaag.

Veel van de genoemde maatregelen kosten extra geld. Maar waar komt dat vandaan? De PVV pleit voor een forse korting op subsidies voor ‘strijkorkestjes’ of andere culturele organisaties. Dat wordt per geval bekeken. “Maar we zijn kritisch”, zegt Elferink. “Het mag niet zo zijn dat instellingen alleen van subsidie afhankelijk zijn.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Carlo ter Ellen

Bron: 1Twente Enschede

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht