bel redactie 074 - 256 66 99

ProHengelo wil referendum over het afvalbeleid

ProHengelo wil een referendum over het nieuwe afvalbeleid in Hengelo. De partij constateert dat het afvalbeleid in de stad is vastgelopen. "Er is veel verzet vanuit de bevolking tegen het omgekeerd inzamelen en de invoering ligt stil. Ook de politiek is verdeeld," zegt lijsttrekker Bas van Wakeren van ProHengelo. "Er moet een oplossing komen die door de inwoners breed wordt aanvaard. Daarom wil ProHengelo een referendum over het nieuwe afvalbeleid in Hengelo."

Om het referendum vorm te geven wil ProHengelo een gesprekstafel inrichten van direct betrokkenen, waaronder geïnteresseerde burgers, onafhankelijke deskundigen en de gemeente. Die partijen moeten twee opties formuleren voor een nieuw afvalbeleid waaruit de bevolking kan kiezen. "Wij geloven dat de inwoners van onze stad een verstandige keuze zullen maken" zegt van Wakeren. "Zij zijn prima in staat om zelf de afweging te maken tussen het gebruiksgemak, de kosten en de duurzaamheidsdoelstellingen."

ProHengelo is niet de eerste partij die een referendum over het afvalbeleid wil. In de raadsvergadering van 19 december 2017 pleitte LokaalHengelo ook al voor het organiseren van een lokale volksraadpleging. Een motie die daarvoor werd ingediend kreeg toen geen meerderheid in de gemeenteraad. Ben van Veen, raadslid van LokaalHengelo, laat in een reactie weten blij te zijn met het voortschrijdend inzicht van ProHengelo. "Dat ProHengelo onze wens over dat referendum nu ook omarmt en ondersteunt is alleen maar winst. Nu zorgen dat het er ook daadwerkelijk van komt."