bel redactie 074 - 256 66 99

ProHengelo, VVD en SP basis nieuw college Hengelo

HENGELO Een ruime meerderheid van de elf partijen uit de Hengelose gemeenteraad wil een ‘brede en stabiele’coalitie. Die conclusie trekt informateur Wim Boomkamp uit de gesprekken in de afgelopen dagen. Dat betekent dat hij nu de mogelijkheden van een college van B en W met vijf wethouders gaat onderzoeken, met ProHengelo, VVD en SP als basis.

Een overgrote meerderheid heeft hiervoor gekozen, aldus een persbericht. Volgens Boomkamp zijn de programmatische verschillen en uitgangspunten tussen de partijen wel te overbruggen. De ‘aanvulling’ kent drie varianten, die hij nu gaat bekijken: D66 en CDA, D66 en BurgerBelangen, D66 en GroenLinks. En daarmee lijkt in elk geval D66 ook weer verzekerd van een wethouder.
Alle partijen hebben zo’n beetje aangegeven dat er géén dichtgetimmerd coalitieakkoord op tafel mag komen, en ook geen breed raadsakkoord. Een akkoord op hoofdlijnen krijgt de voorkeur, ‘waarbij de coalitie richting geeft en er voldoende ruimte voor de oppositie is om een serieuze bijdrage te kunnen leveren.
Boomkamp zegt te hebben gemerkt dat de partijen het vertrouwen van de inwoners in de politiek weer willen terugwinnen. Dit zal de komende vier jaar dan ook aandacht krijgen van de hele gemeenteraad, zo is afgesproken.
Komende week gaat de informateur in gesprek met ProHengelo, VVD en SP. Dan moet duidelijk worden of deze ‘as’ van de beoogde coalitie elkaar inderdaad weet te vinden. Ook worden de opties voor een te vormen brede coalitie besproken. Aanvullend praat hij met alle andere partijen. Boomkamp wil de informatiefase medio volgende week afronden.