bel redactie 074 - 256 66 99

ProHengelo roept opnieuw op tot behoud van stadhuisceder

Als het aan de gemeente Hengelo ligt dan wordt de ceder op het Burgemeester Jansenplein binnenkort echt omgezaagd. De gemeente heeft inmiddels een kapvergunning aan zichzelf afgegeven. Voor mensen die strijden voor behoud van de boom is er nog een lichtpuntje: Tegen afgifte van deze vergunning kan binnen zes weken nog bezwaar worden gemaakt. Oppositiepartij ProHengelo vindt al jaren dat de boom behouden moet blijven en roept mensen op om bezwaar te maken.

In 2013 diende ProHengelo al eens een motie in om te voorkomen dat de ceder op het burgemeester Janssenplein zou worden gekapt. "We hebben toen vele reacties gekregen," zeggen Wiert Wiertsema en Frank Peters in een verklaring. "Er werd toen gezegd dat de ceder te veel terrasruimte zou innemen en de zichtlijnen zou verstoren. In 2016 hebben we het opnieuw geprobeerd. Toen werd gedacht dat de doorgang voor de fietsers zou worden belemmerd. De meerderheid vond opnieuw dat de oude boom mocht verdwijnen."

De partij vraagt zich af of een meerderheid van de raad nog steeds voor het omzagen van de boom is. In de raadsvergadering van 16 januari zal ProHengelo daarom opnieuw een motie indienen voor behoud van de ceder. "Feit is dat anno 2018 niemand weet hoe het burgemeester Janssen er in de toekomst uit gaan zien. Het huidige college van B&W heeft de ontwikkeling van Lange Wemen en het Janssenplein 4 jaar lang laten versloffen. Na de verkiezingen van 21 maart aanstaande gaat een nieuw college met het plein aan de slag. Het zou voorbarig zijn om nu een besluit te nemen."