bel redactie 074 - 256 66 99

Poolse bewoners in oude Mediant-gebouw

HENGELO Het voormalige Mediantgebouw aan de Willemstraat is tegenwoordig als ‘short-stay’-accommodatie in gebruik. Er wonen momenteel zo’n 120 Polen, Roemenen en Bulgaren. Ze mogen er maximaal drie maanden verblijven.


Het complex kreeg die functie nadat het anderhalf jaar als Aanvullende Opvanglocatie (avo) voor vluchtelingen in gebruik is geweest. De huidige tijdelijke bewoners werken in Hengelo, zegt de Poolse locatiebeheerder. Ze hebben twee- en vierpersoonskamers tot hun beschikking.

GoodStay, die naam staat nu op de gevel: zo heet ook de organisatie die de huisvestingszaken en verhuur regelt. De bewoners worden door bedrijven aangemeld, legt de beheerder, die goed Engels spreekt, uit.

De informatieborden in de hal zijn allemaal in het Pools. De huisregels zijn ook in het Engels. Een paar voorschriften: geen excessief alcoholgebruik; geen huisdieren; de bewoner is verantwoordelijk voor zijn bezoekers en die mogen er ’s nachts niet blijven. “Iedereen kent de regels. Het is hier altijd rustig,” zegt de beheerder.

Nadat de laatste bewoners van de Aanvullende Opvanglocatie in april vorig jaar vertrokken, kreeg het pand een nieuwe eigenaar die het oude Mediant-gebouw vervolgens zijn nieuwe functie gaf. De gemeente heeft hem daartoe een vergunning verleend. Dat was nodig, omdat het bestemmingsplan geen wonen op de begane-grondverdieping toestond.

Via die vergunnig is die mogelijkheid er nu, maar de gemeente stelde daarbij wel enkele voorwaarden. Zo moest worden aangetoond dat er behoefte is aan tijdelijke woonruimte en er moest een verhuurorganisatie worden ingeschakeld die over een kwaliteitscertificaat voor flexwonen beschikt. Daarmee moet onder meer worden voorkomen dat er overlast ontstaat.

De gemeente vindt de locatie passend voor ‘short-stay’ wonen. “Wij hebben zo’n accommodatie liever bij de binnenstad vanwege de mix van functies dan een woning”, zegt een woordvoerster.