bel redactie 074 - 256 66 99

OYFO ontvangt 150.000 euro subsidie voor herbestemming gebouwen Hazemeijer

Oyfo-Kunst en Techniek heeft van de provincie Overijssel een subsidie ontvangen van €150.000,- voor de herbestemming van een aantal karakteristieke gebouwen op het Hazemeijer complex. De oude fabriekshallen worden vanaf 2020 het nieuwe onderkomen van de culturele instelling mét onder meer een vernieuwd techniekmuseum. Met de subsidieregeling Herbestemming cultureel erfgoed wil de provincie ervoor zorgen dat markante gebouwen uit het verleden die deel uit maken van het Overijsselse erfgoed een toekomstbestendige bestemming krijgen.

Hester Maij, gedeputeerde cultuur van Overijssel: “Prachtig dat Oyfo deze subsidie heeft ontvangen. Het Hazemeijer complex is een icoon van het industriële erfgoed van Twente en Overijssel. Dat het behouden blijft is van groot belang. En wat is er nou mooier dan dat door Oyfo in de groep gebouwen de geschiedenis van techniek en industrie centraal komt te staan. Een aanwinst voor de provincie.”

Oyfo, de samensmelting van Crea, de muziekschool en techniekmuseum HEIM verhuist in 2020 naar Hazemeijer Hengelo. In de herfst van dat jaar zal, als het schema wordt gehaald, de operatie zijn afgerond. Alles draait in het ‘nieuwe’ onderkomen om flexibiliteit, multifunctioneel gebruik en het mixen van kunst, techniek en muziek.

De zware machinerie van het techniekmuseum krijgt een plek in hal CO3, direct achter het kantoorgebouw aan de Tuindorpstraat. De hal dáárachter, CO4, is ook voor Oyfo. Tussen beide hallen komt een transparante verbinding, die tevens de hoofdentree wordt. En dan is tegenover, in BO4, ruimte voor de slagwerkopleiding en de opnamestudio. In december worden de handtekeningen onder het huurcontract gezet. Er is 6,5 miljoen euro beschikbaar voor de verbouwing en de verhuizing. De gemeente draagt daar 2,7 miljoen aan mee.

Oyfo is een van de zeven projecten die in 2018 in het kader van de subsidieregeling Herbestemming cultureel erfgoed een bijdrage hebben ontvangen. De andere projecten zijn onder meer: Revitalisering MGD Zuidkamp (Enschede) en Timmerwerkplaats Brinkstraat16 (Borne).

In totaal is in 2018 €953.029,- aan subsidies verleend voor herbestemmingsprojecten in Overijssel. De subsidieregeling Herbestemming cultureel erfgoed wordt medio juni 2019 weer geopend.