bel redactie 074 - 256 66 99

Oyfo kan verhuizen

Gepubliceerd op: 13/03/2019

Oyfo kan verhuizen

HENGELO Oyfo kan verhuizen naar Hazemeijer Hengelo: de gemeenteraad heeft ingestemd met de garantiestelling van twintig jaar voor de huur van het oude fabriekscomplex. Maar dat ging niet zonder slag of stoot: een aantal oppositiefracties heeft grote problemen met de financiële risico’s van zo’n lange periode.


Daarom stemden BurgerBelangen, LokaalHengelo, GroenLinks, ChristenUnie en PVV tegen het voorstel, waarbij een aantal woordvoerders zich overigens haastte te melden dat ze Oyfo – het oude Crea, techniekmuseum HEIM en muziekschool – een buitengewoon nuttige organisatie te vinden. Vandaar dat GroenLinks, CDA en ChristenUnie spraken van een ‘duivels dilemma.’

Fractievoorzitter Han Daals van BurgerBelangen was het meest uitgesproken. Zo geloofde hij er niets van dat Oyfo in de nieuwe locatie 20 procent meer bezoekers zou trekken, zoals de directie verwacht. “Was het maar waar!” Het zat hem ook dwars dat HEIM-onderkomen Wilhelminaschool voor acht ton aan een onbekende koper wordt verkocht, terwijl de getaxeerde waarde een miljoen is.

Ook de coalitiepartijen die vóór de constructie met de langjarige huurgarantie stemden, hadden daar moeite mee, zo bleek. “Het blijft een heel groot risico, maar we willen vooruit”, zei Jos Rikkerink (VVD). Herbert Capelle (ProHengelo): “We moeten durven! Gewoon doen!” En de SP vindt het in stand houden van Oyfo zo belangrijk dat de fractie het risico acceptabel vindt, aldus Gerard Vennegoor.

Elske Mooijman van GroenLinks daarentegen signaleerde ‘ambities waarbij de realiteitszin ontbreekt.’ En Patrick Rillman van LokaalHengelo toonde zich ‘verbijsterd’ over de periode van twintig jaar. Evenwel, volgens wethouder Mariska ten Heuw (financiën) is de huurconstructie financieel afgedekt en zullen er geen financiële rampen ontstaan mocht Oyfo onverhoopt binnen die garantieperiode sneuvelen. “Dan kunnen we eventueel nog prima dingen doen met dat gebouw.”

Cultuurwethouder Bas van Wakeren beloofde de gang van zaken bij Oyfo de komende jaren nauwlettend te volgen: er komt een projectgroep die de voortgang bewaakt, Van Wakeren maakt daar zelf deel van uit. “Als er aanleiding toe is, melden we dat. We houden u strak op de hoogte.” Waarop het voorstel met 26 tegen 11 stemmen werd aangenomen: Oyfo kan verder.

De kostbare operatie is ook tegen het zere been van de professionele kunstenaars in Hengelo, omdat voor beeldende kunst slechts enkele tienduizen euro’s per jaar beschikbaar is. Op de publieke tribune zat daarom een in het zwart geklede groep kunstenaars. ‘We zijn in het theater en we kijken naar een klucht’, riep woordvoerder Pier van Dijk tijdens de vergadering in Schouwburg Hengelo. Hij oogstte direct een reprimande van raadsvoorzitter Sander Schelberg, die de groep met uitzetting dreigde.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht