bel redactie 074 - 256 66 99

Oyfo gaat bezig met verhuizing naar Hazemeijer Hengelo

HENGELO Oyfo, de samensmelting van Crea, de muziekschool en techniekmuseum HEIM verhuist in 2020 naar Hazemeijer Hengelo. In de herfst van dat jaar zal, als het schema wordt gehaald, de operatie zijn afgerond. Alles draait in het ‘nieuwe’ onderkomen om flexibiliteit, multifunctioneel gebruik en het mixen van kunst, techniek en muziek.


De zware machinerie van het techniekmuseum krijgt een plek in hal CO3, direct achter het kantoorgebouw aan de Tuindorpstraat. De hal dáárachter, CO4, is ook voor Oyfo. Tussen beide hallen komt een transparante verbinding, die tevens de hoofdentree wordt. En dan is tegenover, in BO4, ruimte voor de slagwerkopleiding en de opnamestudio.

Een grote groep medewerkers en vrijwilligers heeft er onlangs een kijkje genomen en het beviel ze, constateert Oyfo-directeur Lous Kerkhof opgewekt. Het gaat nu snel: nog deze maand worden de handtekeningen onder het huurcontract gezet. Er is 6,5 miljoen euro beschikbaar voor de verbouwing en de verhuizing. De gemeente draagt daar 2,7 miljoen aan mee.

'Optimale variant'
Dit budget is toereikend voor de ‘basisvariant.’ Want er is ook nog een ‘optimale variant’, waarvoor nog 1,3 miljoen euro nodig is. Daarvoor is inmiddels een flink aantal fondsen benaderd. Inmiddels heeft het Mondriaanfonds al 100.000 euro toegezegd. De optimale variant stelt Oyfo in staat om nog meer interactieve toepassingen te kunnen ontwikkelen, legt Kerkhof uit.

Hal CO3 is voor de grote machines. Daaromheen komen danszalen en creatieve cursuslokalen, alsmede Zaal Zuid met professionele beeldende kunst. Op de galerij daarboven komen onder meer een fashionlab en doelokalen. Hal CO4, met op de begane grond een theaterzaal en een foyer, behoudt deze indeling. De vergaderruimten op de eerste verdieping worden muzieklokalen.

In Hazemeijer wordt het nieuwe ‘totaalconcept’ uitgerold, waarbij alle onderdelen naar elkaar verwijzen: techniek, erfgoed, muziek, theater, dans en kunst. Daarbij is veel aandacht voor educatie en creativiteit. Een van de uitgangspunten is om techniek ‘sexy’ te maken. Daarom is de Twentse maakindustrie ook bijzonder welkom.

Inrichting
De voorbereidingen voor de verhuizing worden nu in gang gezet, zoals de selectie van de museumstukken van het HEIM en de inrichting. De medewerkers en de bedrijven die mee gaan doen, worden daarbij nauw betrokken. Oyfo levert vierkante meters in, maar kan desondanks beter uit de voeten omdat ruimtes flexibel worden gebruikt.

En de voormalige Wilhelminaschool, het rijksmonument waar techniekmuseum HEIM is gehuisvest, krijgt een nieuwe invulling. Lous Kerkhof kan daarover in dit stadium nog geen duidelijkheid verschaffen. “Maar we zijn in gesprek met een kandidaat. Het wordt geen tweede badhuis...”