bel redactie 074 - 256 66 99

Oelenaren bezorgd over nieuwe lichtmast bij A35

OELE – Een groep bewoners in Oele is bang dat een nieuwe lichtmast van Mercedesdealer Baan aan de overzijde van de A35, mogelijk voor hinder gaat zorgen. Dat weten ze niet zeker, maar ze hebben in elk geval alvast een bezwaarschrift tegen de bouwvergunning ingediend.


Baan wil een nieuwe mast bouwen van twintig meter, net zo hoog als de huidige. Maar de buurtbewoners zijn er niet zeker van dat de zichtwal, die nog niet af is, het licht wel kan tegenhouden. “Als ik inschat hoe hoog die wal wordt, komt het licht er straks overheen”, zegt bewoner Theo van Stapele, bewoner van de Albersdijk.

Op dit moment zitten de bewoners ’s avonds en ’s nachts nog volop in het licht, meldt hij. Bij Baan is de lichtmast de laatste weken gedoofd vanwege een defect, maar die van Huiskes-Kokkeler schijnt volop, aldus Van Stapele. “Als de wal een meter hoger wordt, dan is het trouwens ook goed. Maar we hebben alvast een schot voor de boeg willen geven, want we maken ons zorgen.”

Volgens de directie van Baan is de nieuwe mast juist in het voordeel van de overburen: “De huidige lichtmast bestaat uit twee palen met een groot bord van 5 maal 6 meter met de Mercedes-ster. Die ruilen we in voor een slanke en moderne uitvoering op één paal, met een open, verchroomde ster.”

De zichtwal loopt vanaf de brug over het Twentekanaal tot afslag Hengelo-Zuid. In totaal is er 80.000 kuub lichtvervuilde grond nodig. De aanleg wordt in gedeeltes uitgevoerd, afhankelijk van de hoeveelheid grond die beschikbaar komt.