bel redactie 074 - 256 66 99

Nieuwe woonwijk Woolderlanen wordt aardgasloos

De nieuwe woonwijk Woolderlanen, die verrijst op het voormalige Seahorse-terrein, wordt helemaal aardgasloos. Dat hebben de gemeente Hengelo en ontwikkelaar VanWonen afgesproken.

De Rijksoverheid heeft besloten dat vanaf 1 juli 2018 voor nieuwbouw de aansluitplicht op het aardgasnet komt te vervallen. "Aardgasloos bouwen is de nieuwe norm. Dus het is logisch dat we bij nieuwbouw naar duurzame alternatieven voor de energievoorziening kijken’, aldus wethouder Marcel Elferink.

‘Ik ben blij dat VanWonen daarin samen met ons voorop wil lopen.’ Huizen moeten voortaan worden verwarmd met warmtepompen die hun werk doen met groene stroom. Dat is haalbaar als het huis goed genoeg geïsoleerd is. ‘Iedereen weet dat aardgas, met alle CO2-uitstoot en de aardbevingen in Groningen, geen toekomst heeft’, aldus Elferink.

Ontwikkelaar VanWonen kiest bij de bouw van Woolderlanen voor goed geïsoleerde woningen die helemaal zijn toegerust op de toekomst: geen cv- ketels, gasfornuizen en andere voorzieningen die draaien op aardgas. Bovendien worden de daken zo gemaakt dat ze geschikt worden voor zonnepanelen.

Tom Munter, projectontwikkelaar bij VanWonen: ‘Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen. We zijn op dit moment in voorbereiding op het ontwerpen van de woningen. Ons uitgangspunt is dat de woningen niet meer op het aardgas worden aangesloten. Bovendien brengen we veel groen in de wijk en zorgen de wadi’ s voor een natuurlijke opvang van regenwater.’

VanWonen hoopt dit najaar te starten met de verkoop, zodat de woningen in 2019 gebouwd kunnen worden.