bel redactie 074 - 256 66 99

Nieuw evenementenbeleid: wethouder zoekt jonge, creatieve types

HENGELO De gemeente wil een nieuw evenementenbeleid in de binnenstad op poten zetten. Er liggen de komende vier jaar flinke bedragen klaar om activiteiten financieel te ondersteunen. Dat geld komt bovenop het budget van Hengelo Promotie voor bijdragen aan evenementen.


Wethouder Bas van Wakeren, die onder meer de evenementen in de binnenstad in z’n portefeuille heeft, zoekt daarbij vooral naar jonge, creatieve Hengeloërs. Als voorbeeld noemt hij de Stichting In Wording, met de watertoren als thuisbasis en culturele broedplaats.

SIW trapte een paar jaar geleden af met TropicAlternative op het Beekplein, een klein festival tijdens de Tropical Night met livemuziek, palmbomen en meer tropische accenten. Ook blies de groep het Stads Jeu de Boules Toernooi nieuw leven in en pakte ook BluesNight op.

“Zulke mensen moeten de stad de komende twintig, dertig jaar vorm geven ”, zegt Van Wakeren, die creatieve types oproept ‘om eens na te denken hoe het verder moet met deze stad.’ Er is geld voor, dat is in het coalitie-akkoord vastgelegd: dit jaar 250.000 euro, volgend jaar een half miljoen, in 2021 is dat 750.000 euro en in 2022 een miljoen.

De helft daarvan is bedoeld voor daadwerkelijke ‘reuring’ en zaken als onderzoek en promotie. De andere helft gaat naar investeringen die samenhangen met het nieuwe evenementenbeleid. Van Wakeren: “We kijken ook hoe andere steden dat doen, zoals Almelo en Deventer.” Er volgt ook nog een politieke markt. Rond de zomer moet duidelijk zijn wat Hengelo allemaal te wachten staat in de binnenstad.