bel redactie 074 - 256 66 99

Motie voor steun aan Hengelose professioneel beeldende kunst

Gepubliceerd op: 17/12/2019

Motie voor steun aan Hengelose professioneel beeldende kunst

Heeft de professioneel beeldende kunst in Hengelo nog toekomst? Dat zal dinsdag blijken tijdens de gemeenteraadsvergadering. GroenLinks dient vanavond een motie in die mede wordt ingediend namens PvdA, BurgerBelangen en LokaalHengelo. 

De partijen willen dat er 100.000 euro beschikbaar komt voor de professioneel beeldende kunst ter overbrugging van de periode tot er een nieuwe gemeentelijke cultuurvisie is. Ook moet er 13.000 euro beschikbaar komen voor een tentoonstelling van Rinus Roelofs. Of de motie het haalt, is onduidelijk, maar tijdens de politieke markt leek een meerderheid van de partijen voor steun te zijn aan de professioneel beeldende kunst.

De motie in de raad komt op het moment dat zowel HeArtGallery en Art Hok hebben aangegeven hun deuren te moeten sluiten eind december. Het leek al te laat: De kunstenaars van 074PK hebben de huur al opgezegd en moeten op 30 december de ruimte in de Bataafse Kamp leeg en bezemschoon opleveren en de sleutels inleveren. Voor 074 PK betekent het terug naar af, na vier jaar Startion en Art Hok.

Dat er een nieuwe motie wordt ingediend, wordt door de kunstenaars gezien als een lichtpuntje. De leden van 074 PK willen niets liever dan een eigen plek, waar ze de komende jaren kunnen bouwen. Een potentiƫle ruimte zou het voormalig pand van Schoonenberg kunnen zijn. "Als buurman van Museum Hengelo met uitzicht op de Brinktoren en met extra mogelijkheden op de Markt zou dit deel van de stad kunnen uitgroeien tot een waar MuseumkwARTier."

Wat de kunstenaars van 074 PK willen, staat glashelder in hun Manifest Kort & Krachtig van 12 maart 2018 en dat is dat de professionele beeldende kunst een culturele kernvoorziening moet worden. Dat betekent structurele, substantiƫle subsidie om projecten en tentoonstellingen te kunnen organiseren, waarbij aan organiserende en exposerende kunstenaars ook een onkostenvergoeding kan worden betaald.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht