bel redactie 074 - 256 66 99

Monument April-Meistaking op het industrieplein in Hengelo

Hengelo krijgt een monument ter nagedachtenis aan de April-Meistaking. Dit maakte schrijver en journalist Marco Krijnsen zaterdag bekend in het radioprogramma Goedemorgen Hengelo. Het monument krijgt een prominente plek op het Industrieplein dat momenteel een metamorfose ondergaat.

Het gedenkteken komt bij de Veldbeek die wordt doorgetrokken naar het gebied achter het station. Krijnsen is blij dat het monument er komt. "Zo maak je mensen in de openbare ruimte bewust dat er iets bijzonders is gebeurd. Het is een voorbeeld hoe je geschiedenis tot leven kunt brengen en dichter bij mensen brengt," zegt hij. Hoe het monument er gaat uitzien, daarover wil Krijnsen nog niets kwijt. Wel liet hij weten dat het gemaakt wordt van staal. Hengelo heeft nog geen monument dat stilstaat bij de historische gebeurtenis uit 1943.

Het industrieplein is een logische plek voor het initiatief. De April-Meistaking begon in 1943 in Hengelo bij Stork als protest tegen de Duitsers en verspreidden zich als een lopend vuurtje door heel Nederland. De aanleiding was het bevel van de Duitse bezetters dat alle dienstplichtige Nederlandse soldaten zich moesten melden voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. De stakingen leidden tot een gewelddadige tegenactie van de nazi’s. In de week na het uitbreken van de stakingen bij Stork werden er willekeurige stakers doodgeschoten, meer dan 200 mensen kwamen in die dagen om het leven.

Het idee voor een monument ter nagedachtenis aan de April-Meistaking is niet nieuw. Vorig jaar, precies 75 jaar na de opstand, kwamen de kunstenaars Pier van Dijk en Herbert Capelle ook al met een initiatief. "Zoals Amsterdam De Dokwerker heeft, moet in Hengelo De Metaalarbeider een plaats krijgen, want de stakingen mogen niet worden vergeten,” zei Van Dijk toen. De Hengelose kunstenaar laat in een korte reactie weten, zwaar teleurgesteld te zijn dat anderen met het idee aan de haal gaan.

Ook Herbert Capelle zegt verbijsterd te zijn over de plannen van Krijnsen voor een April-Meistaking-monument op het Industrieplein. De twee initiatiefnemers hebben vorig jaar hun ideeën voor een monument besproken met de gemeente Hengelo en een landschapsarchitect. Het duo zegt dan ook door te gaan met hun missie voor het realiseren van een monument voor de April-Meistaking dat bovendien een nationaal monument moet worden.

(Laatste update: 17/03/2019 - 23:30)