bel redactie 074 - 256 66 99

Mobieltjes in Hengelose binnenstad niet gevolgd, zegt gemeente

HENGELO Bij het tellen van bezoekers met wifi-telpunten in de Hengelose binnenstad worden geen mobieltjes gevolgd. Dat stelt het college van W en W in antwoord op vragen van Elske Mooijman van GroenLinks.


De gemeente heeft een contract gesloten met bureau RMC voor het in beeld brengen van bezoekersaantallen en loopstromen in de binnenstad. “Hierdoor krijgen we een actueel en objectief inzicht in het binnenstadbezoek door het jaar heen”, aldus het college.

Mooijman wil weten hoe die verzamelde gegevens worden verwerkt. Volgens het college worden de identificatienummers van mobiele apparaten van passanten direct versleuteld op de server van RMC. “Hiermee zijn de data niet meer herleidbaar tot een uniek apparaat. De data worden maximaal 24 uur bewaard op de server en daarna technisch bewerkt tot anonieme data waarmee data-analyses worden gemaakt.”

Het alternatief is het handmatig tellen van bezoekers. Daarvoor werd altijd bureau Locatus in de arm genomen. “Het nadeel van deze methode is dat het gaat om een gemiddeld aantal bezoekers per jaar. We willen echter een betrouwbaar, objectief en actueel beeld van bezoekersaantallen gedurende het gehele jaar om effecten van maatregelen in beeld te krijgen”, aldus het college. En dat kan het beste met wifi tellen omdat handmatig tellen te duur en te omslachtig is.